Proteste masive au izbucnit sâmbătă în Olanda după ce premierul Mark Rutte a anunțat introducerea de noi restricții, echivalentul unei carantine parțiale, vineri, informează presa din această țară.

Poliția a folosit tunuri de apă asupra protestarilor care se opun restricțiilor aplicabile magazinelor, evenimentelor sportive și restaurantelor.

Rutte a declarat că magazinele non-esențiale se vor închide la ora locală 18:00, iar supermarketurile, restaurantele, cafenelele și hotelurile, la ora 20:00. Tot la ora 18:00 se vor închide saloanele cosmetice.

Evenimentele sportive se vor desfășura fără spectatori, iar maximum patru persoane cu vârsta peste 13 ani vor avea voie să viziteze o altă gospodărie.

În schimb, cinematografele și teatrele vor rămâne deschise. Acolo unde nu se aplică certificatele verzi, se va reintroduce distanțarea fizică.

Industria restaurantelor a reacționat dur, un purtător de cuvânt afirmând că „Guvernul a depășit limita”. Weekend-ul trecut au fost mii de oameni în strada la Haga împotriva restricțiilor de la vremea respectivă.

Protestarii din această sâmbătă au aruncat cu pietre în forțele de ordine, care au folosit tunuri de apă. Sâmbătă, datele arătau 13 902 cazuri noi, a treia cea mai înaltă cifră de la începutul pandemiei, precum și 33 de morți. În Olanda, 82,4% din populația peste 12 ani este vaccinată cu ambele doze, echivalentul a 73% din populația totală.

NapocaNews