Te-ai întrebat recent care sunt avantajele izolației din lemn? Mii de români iau în calcul această opțiune, în fiecare lună. De ce? Să descoperim împreună, în acest articol.

Izolația din lemn are aceleași beneficii pe care le-a avut întotdeauna acest material ce ne însoțește de la naștere (să nu uităm leagănul de lemn, simbol al vieții rurale), până la moarte. Românii, grație bogăției de păduri de orice tip, au folosit cu grijă această resursă – nu degeaba se spune cum Codrul este frate cu românul. De ce? Pentru că este sigură, naturală, performantă și regenerabilă. 

Putem să spunem aceleași lucruri și despre Lână de lemn – made by STEICO – izolație din lemn recomandată pentru poduri, acoperișuri si mansarde!

Produsul este fabricat din lemn recoltat din păduri administrate sustenabil și este reciclabil. STEICO garantează de asemenea că acesta este fabricat fără aditivi artificiali. În plus „este ușor de reciclat și poate fi chiar compostat pentru a oferi un agent valoros de ameliorare a solului”. Mai mult, lemnul este un absorbant natural de carbon: pădurile stochează mai mult dioxid de carbon decât eliberează în atmosferă. STEICO a calculat că izolația folosită pentru a izola o casă unifamilială obișnuită leagă „atât de mult CO2 cât emite o mașină mică la peste 50.000 km”.

Izolația termică de care ai nevoie

Izolația din lemn este, de asemenea, un excelent izolator termic. Are o capacitate mare de absorbție și eliberare a umezelii, este ușor de instalat și poate avea chiar beneficii de izolare fonică. Să ne uităm la fiecare dintre acestea pe rând.

Un izolator termic excelent rezistă fluxului conductor de căldură, menținând spațiile interioare calde iarna și răcoroase vara. Valoarea R măsoară rezistența la fluxul de căldură printr-o anumită grosime a materialului, cu o valoare R mai mare indicând o rezistență termică mai mare și proprietăți de izolare mai bune. Valoarea R per inch la Lână de lemn – made by STEICO este de 3,8. Prin contrast, valoarea R per inch de izolație din fibră de sticlă variază pornește doar de la 2,9.

Controlul umidității

Subiectul controlului umidității în izolație este unul complicat. Începe cu o înțelegere a punctului de rouă, care se referă la condițiile în care are loc condensul (schimbarea vaporilor de apă în apă). Practic, vaporii de apă se condensează atunci când temperatura și umiditatea interioară a locuinței sunt ridicate, iar vremea de afară are valori negative. Dacă o locuință nu este izolată corespunzător, acest condens poate apărea pe orice suprafață și poate face acea suprafață umedă. Mai exact, atunci când aerul umed (de interior) trece printr-un perete interior și apoi prin izolație, temperatura acestuia scade pe măsură ce se apropie de aerul rece exterior. Dacă se atinge punctul de rouă, vaporii de apă se vor condensa în apă în perete, devenind un loc oportun de reproducere pentru mucegai.

Când fibra de sticlă se udă, un alt punct slab este că valoarea R scade. Și alte materiale au un control mai puțin decât optim al umidității. Când este ud, un material devine greu, se lasă și durează mult să se usuce.

Dimpotrivă, izolația din lemn are o calitate naturală de a fi „permeabilă la vapori”, ceea ce înseamnă că, în timp ce vaporii de apă pot intra, pot ieși la fel de ușor. Într-o lucrare de referință, „Înțelegerea barierelor de vapori”, autorul Joseph Lstiburek ne spune că principiul central al controlului vaporilor de apă este să-i ținem afară și să-i lăsăm să iasă în cazul în care intră. Fibra de lemn, suflată, poate absorbi multă umiditate, fără a-și pierde capacitatea de izolare. Mai târziu, când aerul este uscat, umiditatea se difuzează în afara produsului. Această capacitate a apei de a scăpa și de a trece prin ansamblu creează un ansamblu de perete/pod mai sigur, mai elastic, care este mult mai puțin susceptibil la formarea mucegaiului.

NapocaNews