Construcția pasajului rutier de la Tăietura Turcului a fost scoasă la licitație, urmând ca banii necesari să vină prin Planul Național de Redresare și Reziliența.

De întreaga investiție se va ocupa Ministerul Transporturilor, care a inclus pasajul într-un proiect mai mare, a cărui valoare depășește un miliard de euro.

Pasajul de la Tăietură Turcului a fost inclus în proiectul de electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, pe care Ministerul Transporturilor îl realizează cu fonduri europene.

În prezent, au fost scoase la licitație primele două loturi ale acestui tronson, aflate între Cluj-Napoca și Aghireș, respectiv Aghireș și Poieni.

Primarul Emil Boc a confirmat că investiția de la Tăietura Turcului figurează printre lucrările care se vor realiza la primul lot de cale ferată care va fi modernizat:

Pasajul de la Tăietura Turcului este prins în proiectul de modernizare pentru lotul Cluj-Napoca – Aghireș. Se organizează licitația și are asigurată finanțarea din PNRR, în cadrul obiectivului de electrificare a căii ferate Cluj – Oradea, un proiect cu o valoare de 1,1 miliarde de euro. Pasajul nostru de 25 de milioane este prins acolo. Termenul de finalizare a întregii investiții este 2026, dar, cu siguranță, pasajul va fi gata mult mai repede, pentru că lotul din care face parte a fost scos primul la licitație. (Emil Boc)

Pentru construcția pasajului de la Tăietura Turcului, Primăria Cluj-Napoca a realizat studiile de fezabilitate, care au fost trimise apoi la Guvern pentru găsirea unei surse de finanțare. Viceprimarul Dan Tarcea a explicat că proiectul are o valoare mult prea mare, iar din bugetul local nu s-ar fi putut asigura construcția acestui pasaj rutier:

Pasajul peste Tăietura Turcului va fi primul obiectiv finalizat din PNRR. Noi am făcut toate demersurile înainte să știm că acest proiect va fi inclus în PNRR și, practic, am reușit să integrăm studiul nostru de fezabilitate în studiul mare de fezabilitate privind electrificarea căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor. Este un pasaj extrem de complex, pentru că sunt multe străzi acolo care trebuiau conectate între ele. Sunt făcute și câteva exproprieri, pentru a putea asigura ampriza necesară a acestui pasaj. (Dan Tarcea)

Dacă licitațiile organizate de Ministerul Transporturilor nu vor fi contestate, construcția pasajului de la Tăietură Turcului va începe în a doua jumătate a anului viitor. Proiectul prevede un pod principal peste calea ferată și mai multe bretele rutiere care vor face conexiunea cu străzile din zonă, titrează Radio Cluj.

NapocaNews