Distribuie articolul

Olanda intră într-o carantină dură (lockdown) începând de duminică, 19 decembrie, pe fondul îngrijorărilor privind varianta Omicron, scrie BBC.

Magazinele neesențiale, barurile, sălile de sport, coaforii și alte locuri publice sunt închise până cel puțin pe 14 ianuarie. Vor fi acceptați doi oaspeți per gospodărie – patru în perioada sărbătorilor.

Premierul Mark Rutte (foto) a declarat că măsurile sunt „inevitabile”. „Sunt într-o stare de spirit proastă. Ca să rezum într-o propoziţie, Olanda va reveni la lockdown începând de mâine(azi- n.r.).Este inevitabil acest lucru din cauza celui de-al cincilea val şi în contextul în care Omicron se răspândeşte chiar mai repede decât ne-am temut. Trebuie să intervenim acum, ca măsură de precauţie”, a spus premierul.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Aceste sunt cele mai dure măsuri luate împotriva Omicron, relatează BBC. Totul în contextul în care 84% din populația țării este vaccinată.

Măsurile au stârnit stupoarea profesorului de biofizică de la Universitatea Stanford, Michael Levit, câștigător al premiului Nobel pentru 2013. Acesta a catalogat măsurile drept „cel mai rău răspuns din istorie la Covid-19”.

El s-a întrebat de ce sunt necesare, atâta vreme cât vârful valului 5 a fost depășit acum 18 zile de către Olanda, iar varianta Omicron are o rată de mortalitate de 0,26%. De altfel, până acum, s-a înregistrat un singur deces în toată lumea atribuit acestei variante.

„Crăciun trist, dar pașnic în Olanda…Care va stabili recordul pentru cel mai rău răspuns din istorie la Covid-19. Olanda a atins vârful acum 18 zile. Varianta Omicron va ajunge la vârf în curând și are o rată de 0,26% de deces, cea mai mică dintre toate variantele”, a scris el pe Twitter.

NapocaNews