Folosirea uleiurilor cosmetice în industria pentru îngrijirea pielii și a părului reprezintă o practică utilizată de ani de zile. Folosite individual sau integrate în creme, loțiuni, geluri de curățat, geluri de duș sau șampoane pentru păr, uleiurile cosmetice aduc adevărate beneficii pielii. 

Ce conțin produsele cosmetice?

Produsele cosmetice sunt alcătuite din ingrediente diferite, printre care apa, conservanți, emulgatori, culoare, parfum, emolient, stabilizatori de pH, agenți de îngroșare și un element extrem de important, uleiurile. Produsele de curățare facială, loțiunile de hidratare sau de protecție solară, fondul de ten, vaselina cosmetică și chiar gelurile de duș, toate conțin o proporție de uleiuri. 

Ce uleiuri naturale sunt folosite în industria cosmetică?

Câteva dintre uleiurile naturale cu beneficii reale asupra pielii sunt uleiurile vegetale de cocos, migdale, măsline, semințe de struguri, arbore de ceai, jojoba, argan sau avocado. Biove comercializează o gamă largă de uleiuri cosmetice, potrivite fiecărui tip de piele și pentru o mare varietate de afecțiuni. Iată câteva dintre beneficiile acestor uleiuri cosmetice: hidratarea pielii, protejarea împotriva razelor UV, reducerea petelor și a cicatricilor lăsate de acnee, ameliorarea ridurilor fine sau pronunțate, creșterea și întărirea firului de păr sau protejarea pe lungime a acestuia, unele având chiar proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.  

Unul dintre principalele uleiuri cosmetice folosite în industria pielii este uleiul de cocos. Acesta are numeroase proprietăți, printre care antibacteriene, antiinflamatorii, antioxidante și de vindecare a rănilor. Ajută la repararea barierei pielii, tratează mătreața și mâncărimea scalpului ajutând totodată la revitalizarea firului de păr. Este utilizat în produsele antirid, demachiante sau în produse de tip unt de corp, fiind un puternic hidratant cu rol protectiv pentru a piele..

Ulei de migdale

Uleiul de migdale are și el proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, fiind utilizat în săpunuri, loțiuni corp, șampoane, balsamuri de păr, produse demachiante sau săruri faciale. Precum uleiul de cocos și uleiul de migdale este un produs excelent pentru păr, întrucât repară firul  deteriorat, ajută la creșterea lui și previne efectul static al acestuia. Fiind un ulei foarte bogat în vitamine și minerale, acesta ajută la menținerea unei pieli sănătoase reducând aspectele inestetice precum ridurile, vergeturile, cicatricile, roșeața sau acneea. 

Ulei de măsline

Uleiul de măsline are de asemenea calități antiinflamatorii, antioxidante putând fi folosit ca ajutor în vindecarea rănilor. Proprietățile uleiului de măsline sunt cunoscute de sute de ani, întrucât grecii și romanii foloseau uleiul de măsline ca hidratant după fiecare baie. Vitamina E ce se regăsește în uleiul de măsline ajută la reducerea ridurilor. Omega 6 și 9 din uleiul de măsline sunt benefice pentru păr mai curat, sănătos și lung, dar și pentru o piele fină, fără semne de îmbătrânire sau riduri. Uleiul de măsline este folosit în produse pentru păr, creme și seruri antirid. 

Ulei din semințe de struguri

Uleiul din semințe de struguri este bogat în acizi grași Omega 6 și vitamina E. Acești compuși au proprietăți antibacteriene și antioxidante. Acizii grași ajută la reconstituirea colagenului pielii, au un efect hidratant puternic, reduc cicatricile și sunt perfecți pentru persoanele cu piele sensibilă sau cu acnee. 

Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este folosit pentru tratarea acneei, ca antifungic sau pentru reducerea inflamației. Este un compus antiseptic și antimicrobian, fiind adesea utilizat în produse pentru curățarea feței. 

Ulei de jojoba

Uleiul de jojoba, datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante, ajută la repararea pielii și vindecarea rănilor. Folosit în măști alături de argilă, reduce acneea. Proprietățile antiinflamatoare și emoliente ale uleiului de jojoba ajută la încetinirea apariției ridurilor și restabilesc funcția de barieră protectivă a pielii. 

Ulei de argan

Uleiul de argan este unul dintre cele mai cunoscute uleiuri pentru îngrijirea pielii. Bogat în acizi grași și antioxidanți, este folosit ca și produs anti-îmbătrânire prin îmbunătățirea elasticității pielii. Se folosește în creme, loțiuni, seruri, măști pentru față, șampoane și balsamuri. Poate trata afecțiuni ale pielii precum acneea, eczeme sau arsuri. Ca și produs pentru păr, uleiul de argan îmbunătățește calitatea firului de păr, păstrează pigmenții naturali și oferă un favorabil strat protector în cazul părului vopsit. 

Ulei de avocado

Uleiul de avocado este un produs ideal pentru cremele de masaj, de corp și de duș datorită calităților sale de absorbție rapidă în piele. Cu un conținut ridicat de vitamina A, B, D și E, este folosit într-o gamă largă de produse cosmetice și oferă o mulțime de beneficii: calmează eczemele de la nivelul pielii, hidratează pielea, ajută la refacerea ei după expunerea la soare, protejează împotriva îmbătrânirii, iar datorită proprietăților sale emoliente, este util în tratarea leziunilor sau arsurilor. 

Ulei de palmier

Uleiul de palmier este folosit în produse pentru îngrijirea pielii, produse de machiaj sau de bronzare. Se bucură de beneficii numeroase fiind utilizat într-o mulțime de produse cosmetice. Calitățile de hidratare și spumare îl fac ideal în industria cosmetică. 

Cum sunt folosite uleiurile pentru îngrijirea pielii?

Uleiurile cosmetice sunt folosite pentru îngrijirea pielii ca atare, în stare pură, direct pe piele sau folosite în produsele cosmetice. Acestea sunt populare datorită proprietăților calmante și blânde ce le au asupra pielii. 

Pentru efecte garantate, cel mai bun mod de a folosi uleiurile este aplicarea lor direct pe piele. Proprietățile antiinflamatoare și antioxidante determinate de ingrediente din uleiuri, precum Vitamina A, C, D, E, Coenzima Q 10, acizi grași omega-3, 8, polifenoli sau flavonoide sunt mai pregnante dacă uleiul este aplicat direct pe piele.  

Folosirea uleiurilor cosmetice ca ingrediente principale în produsele pentru îngrijirea pielii oferă o aplicare mai ușoară, simplă și rapidă, fiind potrivită pentru persoanele care nu vor să simtă textura uleiului direct pe piele.

NapocaNews