Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în stare de a le face. – Constantin Brâncuşi

În aceste zile facem un bilanț al activității de peste an. A fost un an greu, plin de încercări, ca și anul 2020 de altfel, atât pentru beneficiari cât și pentru consultanți.

S-au schimbat guverne, miniștri, directori de agenții finanțatoare! Au explodat prețurile la materialele de construcții, echipamente, utilaje! Au expirat termene de implementare în plină pandemie, iar noi am fost lăsați sa ne descurcăm pe cont propriu! Nimeni nu a venit cu o idee sau măcar să arate interes pentru problemele existente.

La stat, bugetarii țării zac în propria autosuficiență și așteaptă ziua de salariu. Îi plătim pentru că respiră. Îi plătim pentru că există.

Tot mai mulți consultanți se gândesc să părăsească sistemul. Pentru că nu exista strategie, management sau o minima coordonare! Sistemul este haotic!

România este la puțin peste 50% absorbție în perioada de gratie N+3.

2022 va fi un alt an plin de provocări.
România, ca țară, nu are suficient discernământ să înțeleagă că direcția în care ne conduc specialiștii din ministere și actuala clasă politică nu este una bună!

Politizarea evidentă a Programelor cu finanțare europeană vor crea decalaje de dezvoltare economică și socială între regiunile și județele României, încât numai de redresare sustenabilă și tranziție eficientă nu se va putea vorbi în următorii ani, Gorjul fiind unul dintre județele care va avea de suferit.

Încărcarea organigramelor ministerelor si agențiilor finanțatoare au condus la metri cubi de documentație inutilă în derularea proiectelor cu finanțare europeană.

Să lăsăm metehnele deoparte. Să sancționăm prostia, reaua voință sau traficul de influență!

Simplificarea procedurilor administrative de depunere și evaluare a cererilor de finanțare, avându-se în vedere evaluarea competitivă, dar în ritm accelerat a cererilor de finanțare, cu stabilirea unor termene clare, rapide și fixe în acest sens este absolut necesară.

Uniformizarea documentației cadru de depunere și implementare este un punct pentru care ne vom bate. Dar asta vine la pachet cu relaxarea organigramelor, și implicit cu dispariția din sistem a unor posturi bine plătite!

După atâția ani, România se află încă în perioada de ucenicie. Incredibil, nu-i așa?! O ucenicie care ne costă! O ucenicie pe spatele fiecăruia dintre noi!

Marinela Strîmbulescu