Legea certificatului verde nu mai este de actualitate, dat fiind că valul cinci al pandemiei s-ar putea încheia în câteva săptămâni, iar vaccinul nu este eficient în fața Omicron.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila transmite mesaje confuze, în plin val cinci al pandemiei, cu privire la eficacitatea vaccinului precum și a adoptării legii certificatului verde. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în acest moment nu mai vede necesară urgenţa adoptării legii certificatului verde. El și-a exprimat speranța că valul cinci al pandemiei de COVID-19 se va încheia în câteva săptămâni.

„În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie…”, a afirmat Alexandru Rafila, într-o intervenție la Digi24.

În opinia ministrului Sănătăţii, certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4. Dar pentru aceasta era nevoie și de o decizie asumată politic, care n-a fost luată.

„Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilităţii. Cine este de vină de această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID”, a declarat Alexandru Rafila.

NapocaNews