Curtea Europeană a Drepturilor Omului (ECHR sau CEDO) a refuzat să redeschidă cazul „Brutăriei Ashers” din Irlanda de Nord (Marea Britanie), acolo unde Curtea Supremă a decis că Daniel și Amy McArthur (foto) – patronii – nu pot fi obligați să facă un tort pe care să scrie „susțineți căsătoriile homosexuale”.

Compania care deține brutăria a spus că acest slogan contravine credinței lor creștine. Petentul, activistul homosexual Gareth Lee, a decis să-i cheme în instanță pe brutari, considerându-se discriminat.

Cu toate acestea, în 2018 Curtea Supremă de Justiție a Marii Britanii a decis în unanimitate că nu este vorba de așa ceva. Ei au făcut distincția între persoană și mesajul politic pe care acesta îl susține.

Gareth Lee era un vechi client al brutăriei și niciun moment nu s-a simțit discriminat. Cu toate acestea, în momentul în care le-a cerut brutarilor să exprime o opinie politică, aflată în opoziție cu părerile acestora, lucrurile s-au schimbat.

„Nimeni nu ar trebui să fie forțat să acționeze împotriva convingerilor sale profunde. Nici nu ar trebui să fie forțați să aleagă între conștiința și profesia lor. Dreptul la libertatea religiei și a conștiinței conține dreptul de a acționa în consecință, inclusiv într-un cadru profesional. În hotărârea sa din 2018, Curtea Supremă a Regatului Unit a protejat pe bună dreptate drepturile religioase ale furnizorilor de servicii. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins încercările de a modifica acest rezultat bun și suntem încântați că această decizie justă rămâne intactă astăzi”, a declarat Lorcan Price, consilier juridic pentru ADF International.

Decizia a fost salutată inclusiv de un activist LGBT celebru din Marea Britanie, Peter Tatchell. Acesta a spus că deși nu este de acord cu opinia brutarilor față de căsătoriile unisex, nu crede că l-au discriminat pe Lee.

„Dacă decizia ar fi fost opusă, un brutar homosexual ar fi putut fi forțat să facă prăjituri cu mesaje care se opun LGBT”, a declarat el, conform BBC.

Și premierul nord-irlandez Paul Givan a considerat decizia drept justă.

NapocaNews