Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a ales-o marți în funcția de președinte al său, pentru doi ani și jumătate, pe eurodeputata malteză Roberta Metsola, transmit AFP și DPA, citate de Agerpres.

La președinția Parlamentului European au mai candidat eurodeputatele Sira Rego (grupul Confederal al Stângii Unite Europene/ Stânga Verde Nordică) și Alice Bah Kuhnke (grupul Verzilor). Kosma Zlotowski (grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni), care dispunea și de sprijinul grupului Identitate și Democrație (ID), și-a retras candidatura luni noaptea. Roberta Metsola a obținut 458 de voturi din 690 exprimate. Alice Bah Kuhnke a obținut 101 voturi, iar Sira Rego 57.

„Mă simt onorată de responsabilitatea pe care mi-o încredințați. Trebuie să ripostăm la retorica anti-UE”, a declarat aceasta, după anunțarea rezultatelor votului.

Aceasta a împlinit marți 43 de ani, fiind cea mai tânără persoană care ocupă această funcție. Din istoria instituției, este a treia femeie care ocupă postul, după Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002).

NapocaNews