Naţionala masculină de handbal a României s-a calificat în faza a doua a preliminariilor Campionatului Mondial din 2023, după ce a învins selecţionata Republicii Moldova cu scorul de 33-23 (18-15), duminică seara, în Sala Sporturilor ”Horia Demian” din Cluj-Napoca, în ultimul meci din Grupa a 3-a din prima fază a preliminariilor, scrie Agerpres.

România a dominat jocul de la un capăt la altul şi, cu excepţia a doua momente de egalitate (12-12, 14-14), în prima repriză, a condus permanent pe tabela de marcaj, desprinzându-se decisiv după pauză.

Pentru echipa antrenată de Xavi Pascual au marcat Gabriel Cumpănici 5 goluri, Alexandru Şimicu 4, Ionuţ Nistor 4, Alexandru Ghivil 3, Cristian Ghiţă 3, Călin Dedu 3, Roland Thalmaier 4, Demis Grigoraş 2, Gabriel Dumitriu 2, Andrei Buzle 1, Adrian Rotaru 1, Alin Roşu 1.

Portarul Dan Vasile a apărat 7 şuturi (31%), iar Ionuţ Iancu a parat 10 aruncări (55%).

Golurile echipei de peste Prut au fost reuşite de Roman Dodică 8, Dinu Untu 4, Valentin Ivancenco 3, Igor Chiseliov 2, Alexandru Pervanciuc 2, Victor Ledeniov 2, Nichita Savcenco 1, Andrei Mitrofan (portar) 1.

Meciul a fost arbitrat de ucrainenii Anatoli Novikov şi Valeri Rojkov, delegaţi EHF fiind grecul Stepan Partemian (joc) şi croatul Vladimir Sokol (arbitraj).

În celelalte meciuri din grupă, România a învins Israelul cu 33-30, iar Israelul a trecut de Republica Moldova cu 42-31.

România a ocupat primul loc, cu 6 puncte, urmată de Israel, 4 puncte, R. Moldova, 2 puncte, Cipru, 0 puncte. Selecţionata Ciprului nu a mai participat la turneu din cauza unui focar de Covid-19, pierzând toate meciurile la ”masa verde” (0-10).

Primele două clasate s-au calificat în faza a doua a preliminariilor.

România a participat la 14 ediţii ale Campionatului Mondial masculin de handbal, dar ultima oară a făcut-o în 2011.

NapocaNews