Ca sa înțelegem obsesia restricțiilor de tip marxist din Germania. Noul cancelar din Germania, Olaf Scholz, poate fi cunoscut drept omul tăcut al politicii de vârf a țării, dar dosarele Stasi, apărute recent, dezvăluite multe informații puțin cunoscute despre acesta. Conținutul dosarelor fostei agenții de informații est-germane poate explica multe lucruri despre deciziile sale actuale, în principal legate de politică externă, potrivit istoricului german Hubertus Knabe.

Acesta a publicat un studiu intitulat „Fișierele Scholz”, în care se aventurează să explice de ce, de exemplu, Scholz pare să fie atât de reticent în a lua o poziție fermă împotriva unei Rusii care renaște, în timp ce partenerii de coaliție sunt dornici să taxeze conducerea lui Vladimir Putin. Concomitent, presa germană de stânga a catalogat dezvăluirile drept o conspirație. De exemplu, Suddeutsche Zeitung a sugerat că studiul a folosit sloganuri pentru a evoca acuzații false împotriva cancelarului, de care ziarul este foarte apropiat.

Cu toate acestea, documentele îl înfățișează clar pe Scholz în tinerețe ca pe un marxist convins de neclintit și ca un simpatizant comunist, care avea prieteni în poziții înalte din RDG (Republica Democrată Germană). În timp ce era vicepreședinte al mișcării studențești din Germania de Vest a Tinerilor Socialiști (Josos) în anii 1980, opiniile sale păreau a fi foarte apropiate de cele ale conducerii RDG și ale Kremlinului.

NapocaNews