Ţările de Jos, aflate sub un lockdown strict în ultimele două săptămâni, vor redeschide şcolile şi liceele pe 10 ianuarie, chiar dacă numărul de infectări cu coronavirus se menţine ridicat, a anunţat luni guvernul, transmite Reuters.

Executivul a subliniat că spitalizările s-au redus considerabil de la intrarea în lockdown în decembrie, care a inclus închiderea şcolilor cu o săptămână mai devreme decât era programat pentru vacanţa de iarnă.

‘Aceasta este o veste bună pentru elevi şi este important pentru dezvoltarea lor şi bunăstarea lor mintală că pot merge la şcoală’, a afirmat ministrul educaţiei, Arie Slob, într-o conferinţă de presă.

Totuşi, şcolile vocaţionale şi universităţile nu se vor redeschide, ci îşi vor desfăşura cursurile online cel puţin până pe 17 ianuarie, scrie agerpres.ro.

Autorităţile sanitare au anunţat săptămâna trecută că Omicron a devenit varianta dominantă a SARS-CoV-2 în ţară.

Numărul de infectări a înregistrat o oarecare scădere de la nivelurile record atinse în noiembrie, dar rămâne ridicat, cu peste 14.000 de cazuri noi raportate în ultimele 24 de ore.

‘Din nefericire, în ciuda măsurilor noastre foarte stricte, constatăm o creştere a infectărilor şi aceasta înseamnă că suntem preocupaţi de ceea ce se va întâmpla în săptămânile următoare’, a declarat ministrul sănătăţii, Hugo de Jonge.

Pe 19 decembrie, Ţările de Jos au închis toate magazinele, cu excepţia acelora cu produse esenţiale, precum şi restaurantele, frizeriile, muzeele, sălile de fitness şi alte locuri publice. Se menţine interdicţia de întrunire a mai mult de două persoane în aer liber. Măsurile vor fi reanalizate pe 14 ianuarie.

Mai mult de 85% dintre adulţi sunt vaccinaţi cu schema completă, însă campania de administrare a dozelor booster a demarat lent. Până miercurea trecută, doar 24% dintre adulţi primiseră o doză booster de vaccin, dar ministrul De Jonge a afirmat că procentul s-ar putea dubla până la finalul acestei săptămâni.

NapocaNews