Palatul Bánffy din Cluj-Napoca a fost retrocedat de instanță descendenților foștilor proprietari, iar Consiliul Județean va deveni chiriaș în această clădire. Potrivit deciziei judecătorilor, destinația imobilului nu poate fi schimbată în următorii zece ani, așa că Muzeul de Artă nu este deocamdată în pericol să rămână fără sediu.

Până atunci, reprezentanții administrației speră să se înțeleagă cu proprietarii și să cumpere această clădire emblematică din Piața Unirii.

Consiliul Județean Cluj a rămas cu doar un sfert din clădirea Palatului Bánffy din Piața Unirii, în care funcționează, în prezent, Muzeul de Artă. Restul imobilului a fost retrocedat descendenților lui Nicolae Roșca, un comerciant din Sibiu, care, în anii ’40 ai secolului trecut, a devenit proprietarul a trei sferturi din această clădire.

Fiind vorba de o decizie a instanței, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, nu a avut de făcut prea multe comentarii:

E o hotărâre judecătorească prin care instanța ne obligă pe noi, în calitate de continuatori ai Comitetului Executiv al Consiliului Popular Cluj, să facem aceste modificări în titlul de proprietate și, de fapt, nu facem decât să ne conformăm unei hotărâri judecătorești definitive. (Alin Tișe)

Încă din 2019 instanțele i-au repus în drepturi pe actualii proprietari care acum așteaptă ca imobilul să fie dezmembrat în cartea funciară, pentru a putea intra în posesia părților care li se cuvin.

Purtătorul de cuvânt al administrației județene, Mihai Hurezeanu, precizează că procedurile cadastrale vor clarifica părțile pe care este proprietar fiecare dintre cei implicați în această speță:

Consiliul Județean Cluj a pierdut definitiv prin sentința Curții de Apel trei pătrimi din clădirea monument a Palatului Bánffy , actualul sediu al Muzeului de Artă. S-a inițiat procedura de înscriere în cartea funciară, să știm exact unde rămâne proprietar Consiliul Județean și ce primește familia Roșca. (Mihai Hurezeanu)

Consiliul Județean Cluj a dorit încă de acum doi ani să cumpere partea pe care a pierdut-o în instanță, dar actualii proprietari nu au dorit să vândă. În aceste condiții, administrația va rămâne chiriaș în Palatul Bánffy unde, în baza deciziei judecătorilor, în următorii zece ani va funcționa Muzeul de Artă.

Mihai Hurezeanu asigură că dacă proprietarii vor dori să-și vândă partea lor din Palatul Bánffy Consiliul Județean Cluj își va exercita dreptul de preemțiune, pentru a redobândi clădirea:

Noi am încercat să-i despagubim pe cei care au primit retrocedarea, au refuzat și am fost obligați, în consecință, să retrocedăm în natură. Pe o anumită porțiune, care va fi alocată prin cadastrare noului proprietar, vom deveni chiriași și, bineînțeles, când va fi cazul, ne vom exercita dreptul de preemțiune la o decizie de eventuală vânzare a părții de palat pe care am pierdut-o. (Mihai Hurezeanu)

Ultimul descendent al familiei nobiliare transilvane care a deținut Palatul Bánffy din centrul Clujului a fost Dionisie Banffy, un împătimit al jocurilor de noroc. Din această cauză a și făcut multe datorii, împrumutându-se de la negustorul sibian Nicolae Roșca.

Potrivit unor mărturii, Dionisie Banffy ar fi trebuit să-i restituie amicului său echivalentul a 28 de kilograme de aur. Pentru că nu avea acei bani, în schimbul datoriei, Nicolae Roșca a primit la mijlocul anilor ’40 trei sferturi din clădirea Palatului Bánffy din Cluj-Napoca.

NapocaNews, Sursa Radio Cluj