Distribuie articolul

Ziua de 19 februarie a fost declarată zi de sărbătoare naţională – „Ziua Brâncuşi” – potrivit Legii nr. 305/2015. În această zi se sărbătoreşte anual data de naştere a sculptorului român Constantin Brâncuşi. Potrivit actului, ziua de 19 februarie este considerată, în mod oficial, sărbătoare naţională.

19 februarie 1876 este ziua în care s-a născut în localitatea Hobiţa sculptorul român Constantin Brâncuşi, recunoscut pe plan mondial ca unul dintre cei mai importanţi artişti ai lumii.

Celebrarea „Zilei Brâncuşi” a avut loc vineri, 18 februarie a.c., ora 12.00, la Cluj-Napoca, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”, prin organizarea unei expoziţii de carte și imagini despre marele sculptor român şi a unei conferinţe susţinută de scriitorul și criticul literar Adrian Țion, membru al Uniunii Scriitorilor, şi de către prozatorul și poetul Dan Marius Drăgan, ucenicul brâncușologului Constantin Zărnescu, care locuieşte în oraşul nostru.

La eveniment au participat circa 40 de elevi din unităţile de învăţământ preuniversitar de pe raza muncipiului Cluj-Napoca şi scriitori clujeni.

D-na Delia Chira, din aprtea bibliotecii, a prezentat exhaustiv expoziţia de carte despre Brâncuşi organizată de bibliotecă, cu noutăţi editoriale de excepţie și imagini inedite.

Scriitorul Adrian Țion a făcut o expunere a vieţii şi operei lui Constantin Brâncuşi, subliniind rolul marelui sculptor în schimbarea pradigmei artei mondiale, ce a depășit faza de ecorșeu a sculpturii, și a subliniat că sculptorul a fost și un scriitor excelent, care a scris aforisme inimitabile culese de Constantin Zărnescu într-o carte, intitulată de prezentator ca ”Biblia lui Brâncuși”, în care se regăsește sintetizată filosofia marelui român.

Apoi, scriitorul Dan Marius Drăgan a făcut cu acribie un expozeu al operei lui Brâncuşi, arătând rolul creativ al acestuia în esenţializarea formelor, ca o înălţare prin zbor spre miezul creaţiei. Dan Marius Drăgan a reiterat că trebuie demantelat mitul lui Brâncuşi ca simplu „ţăran” impus de către comunişti, în realitate sculptorul a fost un mare om de cultură, cu vaste cunoştinţe generale și un om bogat. Scriitorul a întărit faptul că ”Sculptura contemporană universală începe cu Brâncuși”.

Amfitrionul evenimentului Ionuț Țene a recitat poemul ”Brâncuși – Regele Regilor”.

Evenimentul cultural a fost organizat de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”.

NapocaNews

Brâncuşi – Regele regilor

Brâncuşi e o pasăre în zbor

O coloană ce leagă cerul de inima pământului

pe care l-a călcat descuţ

prin zăpada fierbinte a copilăriei

în satul unde s-a născut veşnicia şi cuminţenia pământului

Acum pe caldarâmul parizian sculptorul are pantofi

cu talpa de marmură

şi un muzeu zidit de preşedintele francez

iar gloria îi merge pe propriile picioare

Doar din când în când ne dă întâlnire la masa tăcerii

şi ne cunună copiii la poarta sărutului

Brâncuşi e forma unui cap de copil adormit

la sânul doamnei Pogany

Un strigăt la începutul lumii

Un Adam la primul ţipăt când o vede pe principesa X

Azi de mult a băut cupa lui Socrate din cucuta nostalgiei

Şi e mut ca peştele în faţa muzei

Azi este pasăre în văzduh care trece

chiar acum peste privirile noastre moştenite de la fiul risipitor

Şi trecători grăbiţi nu vedem cum din lacul crescut

al indiferenţei se-nalţă ţestoasele zburătoare

Ionuţ Ţene