Elevul erou clujean Ballai Zoltán Csaba va avea o lucrare murală dedicată care să amintească de povestea tragică și de sacrificiul său în Revoluția Română din 1989.

Dacă ar fi fost în viață, Zoltán ar fi împlinit 51 de ani pe 18 mai 2022. Chiar în această zi, vom vernisa o lucrare artistică în memoria sa, ce va fi amplasată pe clădirea din Cluj-Napoca în care eroul a locuit în ultima parte a vieții.

Artistul grafic clujean Sergiu Mara a realizat un poster tip paste-up de mari dimensiuni la solicitarea Asociației Korzo din Cluj și Asociației București, în cadrul proiectului Turul Revoluției din 1989. Mara a îmbinat fotografia lui Zoltán, detalii și imagini relevante din timpul Revoluției Române pentru o creație cu puternic impact emoțional. Soldații prezenți pe străzi, harta orașului cu localizarea Fabricii de Bere, unde s-au dus lupte sângeroase, puse alături de imaginea elevului erou, care ar fi avut toată viața înainte dacă nu i-ar fi fost curmată în mod tragic pe 21 decembrie 1989 la doar 18 ani.

În ziua fatidică, Zoltán era, împreună cu prietenul său Cornel Cătinaș, în fruntea unui protest. Ajunși față în față cu un dispozitiv militar, Cornel a distins un zgomot specific și la tras de mână pe Zoltán: <<Și-au încărcat armele, trebuie să plecăm>>. Acesta a răspuns cum numai un erou o face: <<Nu, nu îmi e frică>>.

Vernisajul va avea loc miercuri, 18 mai, începând cu ora 18, pe strada Iașilor nr 6, lângă Piața Mihai Viteazul, fiind invitați toți cei interesați, alături de jurnaliști. De asemenea, a confirmat participarea Cristina Popa, președinta Asociației Adevărul Revoluției și rănită odată cu Zoltán.

NapocaNews