Azi, s-a înălţat Steagul lui Mihai Viteazul la Cluj-Napoca de Ziua în care Mihai Viteazul a devenit „Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”. Steagul s-a înălțat pe cel mai înalt catarg în Piaţa Mihai Viteazul, lângă statuia Domnitorului reîntregirii Ţărilor Române de la 1600.

Vineri, 27 mai 2022, se împlinesc 422 de ani de la prima unire politică a românilor, iar înfăptuitorul ei este omagiat, în mod oficial, ca martir și erou al națiunii române.

În data de 21 iulie 2020, Președintele României a semnat decretul pentru promulgarea legii prin care Mihai Viteazul, Domn al Țării Românești și al Moldovei și Principe al Transilvaniei, este declarat „martir și erou al națiunii române”. Legea prevede că ceremoniile anuale de comemorare au loc în data de 27 mai – ziua în care a fost înfăptuită prima unire politică a celor trei ţări româneşti.

Primăria clujeană a iniţiat înălţarea Steagului lui Mihai Viteazul, fiind o continuare a unei tradiţii interbelice propuse de istoricul Ioachim Crăciun la Cluj, după Marea Unire de la 1918.

Steagul lui Mihai Viteazul are emblema acvilei cu cruce în cioc, conform stemei Ţării Româneşti.

NapocaNews