Reconstrucția țării distruse de război va costa aproximativ 750 de miliarde de dolari, a precizat Ucraina, prin vocea președintelui ei, Volodymyr Zelenskyy Zelenski, în cadrul unei conferințe internaționale. Zelenski a afirmat clar că reconstrucția Ucrainei și contribuția financiară aferentă este datoria comună a lumii democratice, relatează Euractiv.

Luând cuvântul la Conferința pentru redresarea Ucrainei din Elveția, președintele ucrainean și un lung șir de miniștri ai guvernului au descris distrugerile masive și nevoile uriașe de când Rusia a lansat invazia la scară largă la 24 februarie.

„Reconstrucția Ucrainei nu este o sarcină locală a unei singure națiuni”, a declarat Zelesnkyy prin intermediul unui mesaj video. „Este o sarcină comună a întregii lumi democratice”, a spus el, insistând că „reconstrucția Ucrainei este cea mai mare contribuție la susținerea păcii globale”. Premierul Denys Shmyhal a declarat la conferință că recuperarea „este deja estimată la 750 de miliarde de dolari”.

„Credem că principala sursă de recuperare ar trebui să fie activele confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși”, a spus el, subliniind că „autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros. Ele au provocat această distrugere masivă și ar trebui să fie trase la răspundere pentru aceasta”.

NapocaNews