Autoritățile ucrainene au instalat, la intrarea în Odessa, un banner uriaș cu mesajul „Basarabia este Ucraina”. Dacă de-a lungul timpului ne-am obișnuit cu mesajul „Basarabia este România”, iată că Ucraina are alte idei.

Anunțul a fost făcut de avocatul basarabean Iulian Rusanovschi, pe facebook. Avocatul, un binecunoscut promotor al cauzei românești peste Prut, a amintit de toate șicanele pe care le-a făcut Ucraina la adresa țării noastre, de-a lungul timpului.

Cel mai recent incident fiind acela în care autoritățile ucrainene au eliminat mesajul care atesta originea românească a orașului Cernăuți, titrează R3media.ro.

„La intrare în Odessa a fost instalat un banner cu mesajul “Basarabia e Ucraina”. Și asta după ce bannerul din Cernăuți care amintea de Alexandru cel Bun a fost scos și înlocuit cu drapelul Ucrainei, ca “recunoștință” pentru ajutorul uriaș pe care România la acordat Ucrainei după începerea războiului.

Totuși acest banner mărturisește două adevăruri:

  1. Dezinteresul aproape total al guvernanților români de la București fata de românii din afara granițelor (în sudul Basarabiei și Cernăuți sunt peste 500,000 de romani), care merge cot la cot cu o politica externa docilă unor interese străine.
  2. Percepția liderilor ucraineni asupra Basarabiei, buneii cărora au încercat sa transforme Basarabia ca parte componenta a Ucrainei la 1917 (când au arborat drapelul Ucrainei pe Casa Sfatului Țării), părintii cărora au subscris pactului Molotov Ribbentrop prin încorporarea județului Hotin (parțial), Cetatea Albă și Ismail dar și a Nordului Bucovinei in componenta RSS Ucrainene (sa nu uitam ca in perioada 1944-1967 in RSS Moldoveneasca sa aplicat Codul penal al Ucrainei), lideri care au permis Rusiei in 1992 sa transporte echipament militar pentru conflictul armat ce avea sa înceapă in Transnistria. Aceleași intenții s-au materializat si prin mutarea hotarelor in interiorul R. Moldova dupa destrămarea URSS (la Cotul Pisicii spre exemplu), acapararea celor 7km de drum de la Palanca, a barajului de la Naslavcea, deschiderea focului asupra grănicerilor români pe Dunăre la Bistroe (in 2002), deznaționalizarea romanilor din Cernăuți si Sudul Basarabiei prin închiderea abuziva a școlilor românești etc”, a explicat Iulian Rusanovschi.

Bucureștiul tace complice? De ce? După Bucovina și Maramureșul isotric acum Kievul vrea și Basarabia?

NapocaNews