Bulgaria continuă negocierile cu Gazprom pe tema reluării livrărilor de gaze rusești, dar a înaintat o condiție, solicitând modificarea detaliilor contractului, relatează postul de televiziune din Bulgaria Nova TV, cu referire la declaraţiile președintelui Consiliului de Administrație al companiei Bulgargaz, Ivan Topciiski.

„Chiar dacă în momentul de faţă nu sunt efectuate livrări, negocierile continuă. Nu știm cum va evolua situaţia, dar există posibilitatea reluării livrărilor. Acest subiect nu a fost complet închis. Este vorba despre un contract, pe care îl avem semnat până la sfârşitul acestui an. Ipotetic vorbind, se pot schimba condiţiile. Nu închidem această pagină atâta timp cât nu există garanţii că nu vor exista riscuri pentru Bulgargaz, în cazul schimbării condiţiilor”, a declarat Topciiski, informează RADOR.

Pe la sfârșitul lunii aprilie, Gazprom a sistat livrările de gaze către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia), din cauza refuzului lor de a efectua plata în ruble.

Pe 31 martie, președintele rus Vladimir Putin, a semnat un decret cu privire la o nouă procedură specială pentru cumpărătorii străini, care stabilea noi obligații față de furnizorii ruși de gaze naturale. În conformitate cu documentul respectiv, plata pentru gazul rusesc furnizat după 1 aprilie către contrapărțile străine specificate în decret trebuie efectuată exclusiv în ruble.

În acest scop, Banca Gazprombank a deschis conturi speciale în ruble și valută străină de tip ‘K’ pentru cumpărătorii străini. Dacă condițiile nu sunt îndeplinite, alimentarea cu gaze este sistată de Gazprom.

Bulgaria, împreună cu Polonia, au fost printre primele ţări care nu au acceptat noul sistem. Potrivit Bulgargaz, noua procedură de plată în două etape propusă de Rusia creează riscuri semnificative pentru Bulgaria, inclusiv în efectuarea plăților, fără să primească în schimb gaze de la partea rusă.

NapocaNews