Distribuie articolul

Vineri, 5 august, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Marin Preda, nuvelist, romancier, scriitor, traducător, autorul care a lăsat literaturii române un tezaur, „Moromeţii“, „Delirul“, „Întâlnirea din pământuri“, „Cel mai iubit dintre pământeni“ sau „Marele singuratic“ fiind doar câteva dintre comorile lăsate nouă de prozatorul teleormănean, considerat, pe bună dreptate, unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului trecut.

Marin Preda îşi găseşte somnul de veci pe 16 mai 1980, la Mogoşoaia și este înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.

La 3 iulie 1990 este ales membru titular post-mortem al Academiei Române.

La 10 august 2012, Banca Națională a României, a pus în circulație, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la nașterea lui Marin Preda, o monedă comemorativă din argint având valoarea nominală de 10 lei.

În satul natal al scriitorului, Siliştea-Gumeşti din județul Teleorman, se găsește, începând cu anul 1982, Centrul memorial „Marin Preda”, însă nu este amenajat în casa familiei, ci în școala din sat ridicată în anul 1910, la care a învățat Marin Preda timp de șapte ani , din cauză că locuința istorică, în care revenea adesea Marin Preda, inclusă pe „Lista monumentelor istorice”, a fost lăsată neîngrijită.

NapocaNews