Părintele Alexandru Baltagă a fost singurul cleric din Sfatul Țării când s-a votat unirea Basarabiei cu România. Când Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, a fost deportat într-un lagăr din Kazan, azi capitala Tatarstanului. Clericul recunoscuse în fața anchetatorilor că nu agrea revoluția bolșevică și nici faptul că, înainte de Unire, românii nu-și puteau folosi limba maternă în cult, titrează Basilica.

S-a născut în 14 aprilie 1861 într-o familie de preot și a devenit și el preot la Biserica „Aleksandr Nevski” din Călăraşi-sat, în Republica Moldova de azi. A crescut doi copii adoptivi, pe Vsevolod şi pe Margareta.

A fost un neobosit promotor al culturii și identității românești. Între 1903 și 1925 a fost preşedintele Congresului Eparhial, iar în 1917 a devenit singurul reprezentant al Bisericii în Sfatul Țării. În această calitate, în 27 martie 1918, a votat pentru unirea provinciei cu țara-mamă, România.

Anii 1930: Clerul Basarabiei. La stânga Mitropolitului Gurie Grosu se află Pr. Al. Baltagă. Sursa foto: Marturisitorii.ro

Ulterior a fost desemnat membru al Comitetului de unificare a bisericilor din România Mare.

După anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică la 28 iunie 1940, a rămas alături de enoriași, chiar dacă restul familiei s-a refugiat peste Prut.

A fost foarte rapid arestat și condamnat pentru activitate contrarevoluționară și dușmănoasă față de Uniunea Sovietică. Întrebat de anchetator, Părintele Alexandru Baltagă a spus: „Da, recunosc. Eu, Baltaga, într-adevăr am fost adversar al revoluţiei şi, pentru a o evita, am votat unirea”.

La o altă întrebare specifică a anchetatorului, părintele a răspuns: „Preoţimea a avut un rol important în dezlipirea Basarabiei de la Rusia Sovietică şi alipirea ei la România. Toată activitatea mea ulterioară a fost îndreptată pentru consolidarea poziţiei României în Basarabia, fapt care-l recunosc”.

La arestare i-au fost confiscate 11 ordine și medalii oferite de autoritățile române de stat și bisericești. Sursa foto: Fericiticeiprigoniti.net

A fost deportat la Kazan, Tatarstanul de azi, unde a decedat curând, în data de 7 august 1941.

La arestarea lui au fost confiscate 11 ordine și medalii oferite de autoritățile de stat și bisericești de-a lungul timpului.

Pr. Al. Baltagă nu a negat nicio clipă activitatea pro-românească pentru care și-a dedicat întreaga viață. Sursa foto: Fototeca Ortodoxiei Românești

Sinodul Mitropoliei Basarabiei a anunțat de curând că Preotul Mărturisitor Alexandru Baltagă va fi canonizat în 2025.

NapocaNews

Sursa foto: Fototeca Ortodoxiei Românești (Pr. Al. Baltagă cu mitră de stavrofor)
Sursa informațiilor: Mihai Tașcă, dr. în drept, în cotidianul Timpul