Actorul american Steven Seagal filmează un documentar despre evenimentele din Donbas, a anunțat marți șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, în urma unei întâlniri cu artistul. Seagal a apărut inclusiv la un post de televiziune rusesc, unde îl acuză pe Volodimir Zelenski de tortură.

Imaginile partajate de mass-media de stat rusești îl arată pe actorul în vârstă de 70 de ani stând în ceea ce pare a fi ruinele unei clădiri identificate ca fiind închisoarea ucraineană Olenivka din Donețk, relatează Insider.

În videoclip, însă, Seagal susține că rachetele HIMARS furnizate de SUA, trase de trupele ucrainene, au fost cauza exploziei.

„Aici a lovit HIMARS, 50 de oameni au fost uciși, alți 70 au fost răniți”, a declarat Seagal în videoclipul postat marți pe site-ul de știri pro-Kremlin TVZVEZDA.

„Cu siguranță arată ca o rachetă. Dacă vă uitați la ardere și la alte detalii, desigur, nu este o bombă. Ca să nu mai vorbim de faptul că Rusia are într-adevăr o mulțime de artefacte de la HIMARS”, a spus actorul.

În videoclip, starul este identificat ca fiind un reprezentant special al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse pentru relațiile umanitare dintre Rusia și SUA.

De la distrugerea închisorii, Rusia și Ucraina au încercat să arunce vina una pe cealaltă pentru atac.

În videoclip, Seagal, care vorbește în engleză, susține că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat bombardamentul pentru a reduce la tăcere un „nazist” deținut în închisoare.

„Lucrul interesant este că unul dintre naziștii uciși este un nazist care tocmai a început să vorbească mult despre Zelenski”, a adăugat Seagal, „și că Zelenski este responsabil pentru ordinele despre tortură și alte atrocități care încalcă nu numai Convenția de război de la Geneva, ci sunt și crime împotriva umanității”.

Zelenski a fost ferm convins că atacul a fost o „crimă de război rusească” și a acuzat Moscova că a bombardat închisoarea pentru a acoperi uciderea și torturarea prizonierilor de război.

Seagal, care are origini rusești, a devenit din ce în ce mai legat de Rusia de-a lungul anilor. În 2016, el a primit un pașaport rusesc din partea președintelui Vladimir Putin. Iar în 2021 s-a alăturat oficial unei coaliții politice care îl susține pe Putin, într-un efort de a adopta Rusia ca fiind casa sa.

NapocaNews