În dimineața zilei de vineri, 12 august, la Cernăuți a fost demontat monumentul soldatui Armatei Roșii.

Tot procesul de dezasamblare a monumentului a durat o oră.

Monumentul nu va fi distrus, ci va fi mutat, scrie BucPress cu referire la Telegram al Consiliului orășenesc Cernăuți.WERBUNG

„Acest lucru a fost precedat de consultări publice, așa că am ținut cont de opinia tuturor celor care erau gata pentru discuție pe marginea acestei chestiuni. Atunci majoritatea absolută a cetățenilor a cerut ca monumentul să fie demontat – asta am făcut! De asemenea, o altă parte a cerut să fie creat un „parc al totalitarismului” sau „parcul nazismului” pentru ca statuile să fie mutate acolo. Departamentul de Urbanism și Arhitectură duce tratative în acest sens cu Ministerul Culturii”, a informat Consiliul orășenesc Cernăuți.G Ad:

Ce va apărea în locul soldatului urmează să hotărască locuitorii orașului Cernăuți, iar amplasarea unui alt monument va avea loc deja după victorie.

Între timp soldatul „s-a dus” la depozitare. Se pune un erou ucrainean?

Reamintim că pe 9 august, Comitetul executiv al Consiliului orășenesc Cernăuți a convenit să mute pe strada Odeska monumentele de patrimoniu cultural de importanță locală. Acesta este un teren de 2 hectare, în care vor fi mutate patru statui: – monumentul Victoriei din Piața Catedralei, – mormântul comun al generalilor și ofițerilor armatei sovietice, – monumentul „Militarul cu mitralieră” din Parcul Central Taras Sevcenko, – tancul T-34 al echipajului de pază al locotenentului Nikitin din Piața Gării, scrie Bucpress.

În Ucraina se schimbă numele străzilor care erau denumite după personalităţi din Rusia. În regiunea Cernăuţi, de lângă ţara noastră, unde trăiesc mulţi etnici români, asociaţiile acestora au înaintat propuneri de nume româneşti.

NapocaNews