Se exagereaza? Recentele declaraţii rasiste ale premierului ungar Viktor Orban accentuează similitudinile dintre Viktor Orban și Nicolae Ceauşescu, arată opinia publicată într-o publicație din Israel.

Cei doi lideri se aseamănă prin naţionalismul exacerbat, antisemitism, aversiunea pentru democraţie şi înclinaţia pentru reabilitarea criminalilor de război. Spre deosebire de Orban, fostul dictator român a ajuns în faţa unui pluton de execuţie, arată textul semnat de Zoltán Tibori-Szabó în cotidianul israelian Haaretz.

Conform comentariului publicat de Haaretz, în urmă cu zece ani, disidentul ungar Laszlo Rajk a susţinut într-un articol publicat în cotidianul francez Le Monde că Orban este un ”duşman al Ungariei” şi un ”duşman al Europei” şi că regimul său seamănă cel mai mult cu cel al lui Ceauşescu.

O analiză mai atentă a declaraţiilor şi acţiunilor provocatoare recente ale lui Orban demonstrează similitudinile dintre premierul ungar şi fostul dictator român, care a fost destituit şi apoi executat.

Regimul lui Ceauşescu era caracterizat de idei precum naţionalism, independenţă şi suveranitate. Orban se opune şi sabotează în mod sistematic parteneri şi aliaţi aleşi în mod liber, la Bruxelles şi Washington, susţinând că el este singurul apărător al civilizaţiei occidentale împotriva migranţilor ”non-europeni”, ”amestecului raselor”, ”ideologiei de gen” şi ”valorilor post-occidentale”, conform materialului din Haaretz.

Curtoazia lui Orban faţă de Putin şi Moscova, prin care subminează atât UE, cât şi NATO, seamănă puternic cu cea a lui Ceauşescu, care a sfidat COMECON şi Pactul de la Varşovia pentru a fi de partea Chinei comuniste. Asemenea lui Ceauşescu, care s-a prefăcut că sprijină Vietnamul în războiul său împotriva Statelor Unite, Orban afirmă că susţine Ucraina, în timp ce, în realitate, este de partea Rusiei.

Precum Ceauşescu, Orban vorbeşte cu resentiment despre ”imperialism”, adică despre presupusa constrângere a Ungariei de a accepta o politică externă pe care o respinge. Mai precis, el declară că ”(n.r. din punct de vedere istoric), americanii au avut capacitatea de a alege ceea ce ei identifică drept imperiu al maleficului şi de a îndemna lumea să stea de partea dreaptă a istoriei – o frază care ne deranjează puţin, deoarece aşa au spus comuniştii mereu…”

NapocaNews