Întrebat, la întoarcerea dintr-o vizită de trei zile în Kazahstan, despre necesitatea de a furniza arme Kievului, suveranul pontif a subliniat noțiunea de „moralitate”, potrivit AFP.
„Este o decizie politică care poate fi morală, acceptată din punct de vedere moral, dacă sunt îndeplinite condițiile de moralitate”, a declarat el într-o conferință de presă.
„Dar poate fi imoral dacă se face cu intenția de a provoca mai multe războaie sau de a vinde mai multe arme, sau de a scăpa de armele care nu mai sunt folosite. Motivația este cea care califică în mare măsură moralitatea acestui act”, a adăugat el.
„A te apăra nu este doar legal, ci și o expresie a iubirii față de propria țară. Cine nu apără, nu iubește, dar cine apără, iubește”, a adăugat Francisc, care a făcut în repetate rânduri apeluri la pace și a condamnat cu fermitate industria de armament.
Cu toate acestea, Papa a subliniat necesitatea dialogului cu „toți”, o referire implicită la Rusia, cu care Sfântul Scaun încearcă să mențină o deschidere diplomatică de la invazia din Ucraina.
„Cred că este întotdeauna dificil de înțeles dialogul cu statele care se află la originea războiului. Este dificil, dar nu ar trebui să fie respins. Oferiți tuturor posibilitatea de a dialoga. Pentru toți”, a repetat el.
„Nu exclud dialogul cu nicio țară aflată în război, chiar dacă este agresorul”, a spus el. „Pentru că altfel am închide singura ușă rezonabilă către pace”.
„Întotdeauna un pas înainte, întotdeauna o mână întinsă”, a adăugat el. „Suntem într-un război mondial”, a repetat iezuitul argentinian, referindu-se la numeroasele conflicte în curs (Siria, Mozambic, Eritreea, Etiopia etc.).
NapocaNews