Deputatul AUR Dan Tănasă a sezizat zilele trecute Patriarhia Română solicitându-i Patriarhului Daniel să intervină astfel încât Crucea de pe Cetățuie din Cluj-Napoca să rămână la locul ei și să nu fie îndepărtată așa cum prevede proiectul de reabilitare a Dealului Cetățuii.

În urma interpelării deputatului de Mureș, PF Daniel, patriarhul Bisericii orotodoxe, prin vicarul patriarhal arh. Paisie Teodorescu, a răspuns printr-o scrisoare oficială că s-a implicat în această problemă și a cerut IPS Andrei să reacționeze, și a inclus sintagma în textul oficial: ”în pofida lucrărilor de reamenajare a zonei, Crucea de pe Cetățuie nu va fi înlăturată”.

Monumentul a fost dezvelit și sfințit la 1 decembrie 1997 de către mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania și de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS George Guțiu, în timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Funar.

Monumentul, realizat din piatră, bronz și inox, are o înălțime de aproape 23 m și o greutate de 60 de tone.

Societatea civilă și istoricii clujeni au intervenit public ca acest monument al eroilor să nu fie dărâmat. Edilul Emil Boc a dat asigurări publice că nu va fi dărâmată Crucea de pe Cetățuie.

Citiți integral scrisoarea de la Patriarhia Română: