În „Sala Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad a fost lansată duminică monografia „Ilarion V. Felea (1903-1961). Preotul, Teologul, Mărturisitorul”, semnată de Pr. prof. Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, titrează Basilica.

Au participat Mitropolitul Ioan al Banatului, Arhiepiscopul Timotei al Aradului, Episcopul Ieronim al Daciei Felix, Conf. Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor locale, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Ramona Lile.

Între invitaţii manifestării culturale s-a numărat Bianca-Darian Felea, nepoata Părintelui Ilarion V. Felea, care a oferit mărturisiri despre viața clericului prin prisma amintirilor păstrate și relatate de fiul acestuia, Ioan Felea, trecut la cele veșnice în vara acestui an.

În încheierea alocuțiunii, Bianca-Darian Felea a donat manuscrisele publicației „Spre Tabor” Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

Volumul lansat „deschide proiectul editorial al Facultății de Teologie intitulat Colecția Teologi Arădeni”, a afirmat Pr. prof. Cristinel Ioja, autorul lucrării.

Prezentarea lucrării a fost făcută de Conf. Adrian Lemeni, care a menţionat că „un om care trezește conștiințe, chiar dacă este incomod, atinge inimile, nu doar ale contemporanilor, ci și ale generațiilor viitoare”.

„Părintele Felea nu doar că a scris o carte intitulată Duhul Adevărului, premiată de Academia Română, dar a trăit și a murit în Duhul Adevărului. Pr. Ilarion a avut o legătură foarte strânsă, a rezonat, a fost în același duh cu Părintele Stăniloae, cel mai mare teolog ortodox contemporan din lume. Ei dau mărturie că și în mediul academic există vocația mărturisirii, a sfințeniei”.

„Cartea scrisă de părintele Cristinel ilustrează această viață trăită în Duhul Adevărului, a vocației mărturisitoare pe care Părintele Felea a întrupat-o zi de zi”, a precizat Adrian Lemeni.

Mitropolitul Banatului a vorbit despre „Părintele Ilarion V. Felea în perspectiva canonizării” şi a prezentat în ce constă un proces de canonizare şi a făcut şi referire la suferințele Părintelui Felea.

Conducerea Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și a Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad le-au oferit diploma și medalia aniversară Mitropolitului Ioan, Biancăi Felea-Darian și Conf. Adrian Lemeni ca apreciere a contribuţiei aduse la promovarea Teologiei arădene în Universitate.

Evenimentul editorial s-a încheiat cu prezentarea unei expoziții documentare închinate Părintelui Ilarion V. Felea, cu manuscrise, fotografii și cărți tipărite din arhiva personală a familiei Felea și din Biblioteca Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

Părintele Ilarion Felea (1903-1961) a fost un moț de pe Valea Crișului Alb ajuns duhovnicul tinerilor din Arad și condamnat de regimul comunist la 20 de ani de temniță pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare”.

NapocaNews