Zelenski nu dă doi bani pe limba română în Maramureșul isotric, Bucovina de nord și Bugeac. În schimb cere politicienilor români să scandeze de dimineața până seara ”Slava Ucraina!” Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a răspuns memoriului Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU), care a solicitat din nou autorităților ucrainene să recunoască inexistența „limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare în „limba moldovenească”.

Din păcate, decizia MAE de la Kiev este de a nu renunța la așa-zisa „limbă moldovenească”, deoarece „problema renunțării la folosirea termenului „limba moldovenească” poate fi folosită de agresor pentru a incita la dușmănie interetnică în țara noastră”, informează Bucpress. În mod absolut întâmplător, răspunsul Kiev-ului a venit chiar pe 31 august, de Ziua Limbii Române.

„MAE de la Kiev arată că Ucraina pune în aplicare prevederile concluziilor Comisiei de la Veneția privind prevederile Legii Ucrainei „Cu privire la educație” din 5 septembrie 2017 privind utilizarea limbii de stat și a limbilor minorităților, precum și a altor limbi în educație, precizând că minoritățile naționale ale Ucrainei, ale căror limbi sunt limbi oficiale ale Uniunii Europene și care au început să obțină studii medii generale înainte de 1 septembrie 2018 în limba minorității naționale în cauză, până la 1 septembrie 2023, continuă să dobândească aceste studii în conformitate cu regulile care existau înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, cu o creștere treptată a numărul de discipline studiate în limba ucraineană”, scrie Bucpress.

„CNRU a solicitat la începutul lunii august revenirea școlilor din sudul Basarabiei începând cu 1 septembrie 2022 la sistemul de predare în limba română, după cum a fost anterior anului 1998, când, împotriva voinței părinților, elevilor și profesorilor, instituțiile de învățământ secundar au fost trecute din oficiu la predarea în „limba moldovenească”, precizează sursa citată.

„Sperăm că decomunizarea înfăptuită activ în Ucraina, în contextul războiului, va avea consecințe pozitive și pentru comunitatea românească în sensul scutirii acesteia de narativele sovietice și rusești, cu caracter vădit imperialist, privind așa-zisa „limba moldovenească”, argumenta CNRU.

NapocaNews