Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 1.000 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de sub ocupaţia forţelor ruse la începutul lunii septembrie.

„Am ţinut astăzi o nouă şedinţă a Statului Major al Comandantului-Şef Suprem. În cadrul operaţiunilor de apărare în curs, eroii noştri au eliberat deja zeci de aşezări. Şi astăzi această mişcare a continuat, sunt rezultate noi. În total, peste o mie de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi de la 1 septembrie. Sunt recunoscător tuturor celor care au făcut acest lucru! Sunt recunoscător armatei, ofiţerilor de informaţii şi serviciilor speciale pentru fiecare drapel ucrainean care a fost arborat în aceste zile. Sunt recunoscător tuturor războinicilor ucraineni, tuturor celor care luptă pentru libertate pentru poporul nostru – atât în ​​sud, cât şi în est, celor care participă la luptele de pe front şi celor care contribuie la victoria noastră prin operaţiunile respective în spatele dusmanul. Eliberarea pământului nostru este meritul fiecăruia care îndeplineşte clar şi la timp planul general de apărare”, a spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mai spus că navele ucrainene cu cereale au ajuns în Sudan şi urmează să ajungă şi în Liban, Libia şi India. „Ucraina furnizează produse agricole consumatorilor de pe diferite continente. Şi aprovizionarea noastră este cea care garantează securitatea alimentară la nivel global”, a mai spus el.

Zelenski a subliniat că i-a cerut din nou secretarului de stat american Antony Blinken să declare Rusia drept stat terorist. „Am ridicat problema desemnării oficiale a Rusiei drept stat terorist. Realitatea juridică trebuie să corespundă întotdeauna cu realitatea din teren. Şi este un fapt că Rusia a devenit cea mai mare sursă de terorism din lume. Poţi alege unul sau alt format de proceduri, una sau alta formulă de presiune legală împotriva Rusiei pentru teroare, dar lumea trebuie să primească un semnal fără echivoc că teroarea rusă nu va fi iertat㔑.

NapocaNews