În plină contraofensivă eroică a armatei ucrainene, Zelenski a lăsat pozele de revistă cu soția și a început să-l atace pe fostul președinte Trump. Într-un interviu la CNN duminică, Volodimir Zelenski l-a criticat pe Donald Trump pentru că l-ar fi „elogiat” pe Vladimir Putin chiar înainte de invadarea Ucrainei.

„Cred că (Trump) a avut suficient timp, o grămadă de timp, ca să înțeleagă cine e Putin”, a spus liderul de la Kiev.

„Cred că se afla într-o poziție atât de înaltă încât nu era posibil să nu recunoască faptul că, din punctul de vedere al valorilor, (Putin) este adversarul poporului vostru. El (Trump) a avut toată puterea acestei țări –  informațiile, datele – pentru a crea un profil psihologic.”

Zelenski a mai declarat că a fost „surprins” de comportamentul lui Trump dinainte de invazie și chiar după începutul acesteia, când devenise evident că este o invazie adevărată”.

Și ucraineanul a adăugat:

„Probabil că (Trump) avea nevoie de asta pentru a-și promova politica internă, arătând că este gata să găsească o cale de înțelegere cu președintele Rusiei.”

Cu trei zile înainte de invazie, la o emisiune radio, Trump a comentat manevra lui Putin de a recunoaște autoproclamata independență a celor două republici din Donbas:

„Am exclamat: E genial! Putin declară independența unei mari părți a Ucrainei. Oo! E grozav! Deci Putin afirmă acum că o mare parte din Ucraina este independentă. Ce isteț! Acum o să se ducă acolo ca apărător al păcii… Este un tip foarte inteligent, îl cunosc bine.”

Și a adăugat:

„Cu mine nu s-ar fi petrecut toate astea. Dacă aș fi fost eu în funcție, toate astea ar fi fost de neimaginat… Dar știți care a fost reacția lui Biden? Ei bine, nu a avut nici o reacție… Habar n-are ce face.”

Este evident că Trump nu a elogiat caracterul sau standardul moral al lui Putin. Nici pe departe! Ci exclusiv calitățile sale de strateg. Și acelea, cu sarcasm.

Dar pentru Zelenski astea sunt detalii. Omul avea o misiune și și-a dus-o până la capăt. De aceea, atacul său la Trump a continuat:

„În ochii lui, Ucraina este prea îndepărtată. Însă acest război nu are distanțe care să nu poată fi acoperite. De aceea cred că (Trump) ar trebui să privească situația fără, cum se spune, ochelari roz.”

Stranie situație: singurul om care a avertizat încă de acum câțiva ani despre pericolele unei Europe dependente de Rusia, este acum pus la zid ca admirator al lui Putin.