Bătută de Ucriaina! Rusia încearcă să instituie o „frontieră de stat” pe linia care separă controlul rusesc de controlul ucrainean în regiunea ucraineană Zaporojie, a anunţat marţi un oficial ucrainean regional, relatează CNN, potrivit Rador.

Numărul persoanelor care traversează teritoriul ocupat de Rusia prin punctul de control Vasilivka a scăzut de la mai multe mii de persoane pe zi, săptămâna trecută – înainte de anunţul privind anexarea la Rusia – la doar câteva persoane, informează guvernul ucrainean, care adaugă că punctul de trecere este efectiv închis.

Ca să stabilească aceste frontiere, „ei au pus reguli de trecere pe care le-au inventat”, a declarat la televiziunea naţională ucraineană Oleksandr Staruh, şeful administraţiei militare regionale Zaporojie. Zaporojie este una din cele patru regiuni pe care Rusia a pretins că le-a anexat.

„Ca rezultat, ei nu dau voie să treacă bărbaţilor cu vârstă de încorporare. Alaltăieri, numai opt persoane au reuşit să treacă pe nişte poteci laterale, nişte poteci de capre. În rest, se poate spune că tranzitul în ambele părţi a fost oprit, a mai spus Oleksandr Staruh, care a adugat că aceste acţiuni sunt identice cu cele pe care Moscova le-a întreprins cu Crimeea şi Donbas.

Ucraina „încearcă să rezolve aceste probleme prin intermediul comunităţilor internaţionale şi adresându-se Rusiei, care este obligată să deschidă coridoarele umanitare”, a declarat Irina Vereşciuk, ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate.

Kremlinul nu pare să fie clar cu privire la ce teritoriu a anexat exact, deoarece părți mari din regiunile despre care spune că sunt ale Rusiei sunt încă controlate de forțele ucrainene.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Vom continua să ne consultăm cu populația din aceste regiuni”.

NapocaNews