Continuă politca de introducere a limbii maghiare în Transilvania. În zona centrală a minicipiului Oradea vor fi afişate şi denumirile istorice maghiare ale străzilor. Acest lucru va fi posibil ca urmare a iniţiativei Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) care s-a clasat pe primul loc la votul privind bugetul participativ al municipiului Oradea, titrează Știrile Transilvaniei.

Joi, la Oradea, István Csomortányi, preşedintele PPPMT, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că cei 17 ani de luptă au adus rezultate. În urmă cu mai bine de un deceniu şi jumătate, organizaţiile Tineretului Maghiar din Transilvania au solicitat ca denumirile istorice ale străzilor, care sunt folosite şi acum în mod curent de maghiarii din Oradea, să fie afişate.

Din rezultatul votului, politicianul a tras concluzia că are sens consecvenţa şi perseverenţa în cazul revendicărilor legitime.

“Susţinerea fermă din spatele iniţiativei face ca amplasarea numelor istorice ale străzilor să fie un subiect inevitabil pentru municipalitatea Oradei”, a subliniat Csomortányi.

Acesta a mai explicat că, în urma iniţiativei, rezultatul va fi amplasarea a aproximativ 250 de nume istorice de străzi şi pieţe, iar o comisie formată din specialişti va decide ce denumiri vor fi afişate pe plăcuţe. Politicianul a adăugat că, pe lângă denumirile istorice maghiare ale străzilor, vor exista şi panouri care vor explica denumirile în limbile română, maghiară, engleză şi germană. Acestea vor oferi localnicilor şi turiştilor informaţii interesante şi utile despre trecutul istoric al municipiului Oradea.

István Csomortányi a explicat că oficialii Partidului Popular Maghiar din Transilvania lucrează pentru ca aceste plăcuţe să poată fi montate cât mai curând posibil.

Turiștii străini se cred în Ungaria când ajung la în vechiul Nagyvárad (Oradea Mare).

Bucureștiul este tot mai departe de situația și necesităților românilor ardeleni.

NapocaNews