Astăzi, la Centrul de Cultură Urbană (Casino) din Parcul Central, am primit vizita reprezentanților guvernelor din Norvegia, Islanda și Liechtenstein, pentru a le prezenta progresul realizat de municipiul nostru în implementarea proiectelor finanțate de statele pe care le reprezintă, prin programul de finanțare „EEA & Norway Grants”.

Prin aceste fonduri, la Cluj-Napoca se finanțează în prezent 5 proiecte, 4 dintre acestea pe componenta de eficiență energetică, iar unul pe componenta ecologie – economie circulară. Valoarea totală a celor 5 granturi se apropie de 5 milioane euro. Panourile solare pe care le vedeți instalate pe piețele agroalimentare din municipiu, în baza sportivă Gheorgheni sau pe anumite școli publice sunt finanțate prin acest program european.

Le-am mulțumit reprezentanților pentru încrederea acordată orașului nostru și am discutat despre viitorul acestui mecanism de finanțare pentru România. La Cluj-Napoca, programul „EEA & Norway Grants” reprezintă o altă formă externă de finanțare pentru proiectele municipalității. Totodată, le-am prezentat celor din delegație viziunea „Green.Digital.Resilient” prin care urmărim să transformăm orașul într-unul neutru din punct de vedere climatic până în 2030.

Radu Ștefan