Distribuie articolul

Asociación Socio-Cultural Romanați și Lectoratul de limba română din cadrul Universității Complutense din Madrid – Facultatea de Filologie au organizat vineri, 21 octombrie de la ora 19.00, prelegerea cu tema ”Istorie și poezie în Transilvania, România”/”Historia y poesía en Transilvania, Rumanía”, care a avut loc la Facultad de Filología, Universidad Complutense de Madrid, Edificio A, Aula A – 022.

Invitați speciali au fost:


Mihai Gligor – Prof. univ.dr. habil., Director CSUD, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
S-a prezentat prelegerea: “Antiguas civilizaciones de Transilvania” / „Civilizații străvechi ale Transilvaniei”
Ionuț Țene – Scriitor, jurnalist, Director Biroul Invățământ, Cultură și Culte din Primăria Cluj-Napoca
S-a prezentat prelegerea: “Poesía rumana de Transilvania tras 1989. La agrupación poética neovanguardista de Cluj-Napoca”/ „Poezia română din Transilvania după 1989. Gruparea poetică neoavangardistă de la Cluj-Napoca”.


Moderatorul și amfitroniul conferinței a fost Prof. Univ. Dr. Felix Nicolau, lector IRL la Universitatea Complutense, care a evidențiat deschiderea Universității din Madrid față de cultura română recentă. În siajul acestei organizări s-a implicat și prof. Dr. Alba Diz Villanueva de la aceeași Universitate.


Istoricul Mihai Gligor a subliniat, în conferința prezentată, vechimea civilizațiilor neolitice de pe teritoriul României, în conexiune cu valoarea unor culturi similare din sud-estul și nord-estul european, precum și ultimele descoperiri arheologice din zona Alba-Iulia, cu statuiete ce exprimă frumusețea, fecunditatea și prețiozitatea unor artefacte vechi de 7000 de ani. Recent s-au descoperit statuiete cu măști și de femei gravide care reprezinta astfel o societate conștientă de protecția femeii însărcinate în neolitic.

Scriitorul Ionuț Țene a făcut o radiografie a poeziei neo-avangardiste din Transilvania după Revoluția din 1989, subliniind rolul înnoitor al limbajului și al expresiei lirice a unei generații care a îmbinat avangarda interbelică cu lirismul modernismului într-o explozivă redare inedită a emoției lirice, prin Gruparea Zalmoxis de la Cluj-Napoca. În poezie, nu forma rațiunii este importantă, ci intensitatea acesteia. Poezia nu este evoluție cantitativă, ci doar exprimare a emoției.


Mircea G. Florescu, organizatorul evenimentului din partea Asociației socio-culturale Romanți, editorul publicației ”Români în Andaluzia”, a oferit un original recital liric la cobză, pe melodii armonice din folclorul secular al Olteniei.


A luat cuvântul și cel mai important critic de artă din Spania, dl. Prof. Dr. Centiart Calderon de Jesus, care a afirmat răspicat un lucru neașteptat pentru cei prezenți: ”Cultura română prezentă este un exemplu, care inspiră Spania contemporană”.

În sală au fost prezente personalități ale vieții cultruale spaniole și scriitori români care trăiesc în Spania.

NapocaNews