Comunitatea Declic va organiza, vineri, 21 octombrie, de la ora 18:00, un protest în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Membrii Declic vor aprinde 500 de lumânări din care vor scrie pe asfalt „Neam ucis de nosocomiale”, ca semnal de alarmă față de victimele pe care le fac infecțiile din spitale. Mesajul va ocupa o suprafață de 150 mp.

Numai în ultimele săptămâni, la maternitatea din Cluj, 4 bebeluși au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești. Nimeni nu a demarat de atunci o anchetă, iar astfel de tragedii au avut loc și în alte orașe din țară.

Comunitatea Declic cere, de urgență, o anchetă ,,pe bune’’ la Spitalul Județean din Cluj-Napoca, dar și un studiu de prevalență de moment, pentru a depista ce alte focare există acum și în celelalte spitale din sistemul public. Mai mult, Declic cere Guvernului explicații publice pentru reacția întârziată în acest caz.

La acțiunea de vineri, membrii Declic vor adduce și un banner de mari dimensiuni cu mesajul „Murim cu zile de la infecțiile intraspitalicești. Nu le mai ascundeți!”.

În loc să demareze o anchetă și să vadă ce infecții sunt în spitale, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a plecat în Cuba, la o conferință de lux pe banii statului.

 „Infecțiile din spitale au ajuns să ucidă pe bandă rulantă inclusive nou-născuți, sub privirile indiferente ale ministrului Rafila. Nu e posibil ca ministrul să plece liniștit în Cuba, fără să solicite o anchetă serioasă la spital și un studiu de prevalență de moment, pentru a determina și alte focare de infecții, la nivel național.

Vedem că premierul Ciucă cere răspunsuri și o situație concretă privind nosocomialele din România, după tragedia de la Cluj. La fel s-a cerut și după tragedia de la Colectiv, dar fără niciun rezultat. Premierul ar putea oricând să trimită, chiar el, Corpul de Control la Cluj. Ne-am săturat de simple declarații politice fără acțiuni concrete, în timp ce oamenii mor pe capete în spitale”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

Radu Ștefan