Distribuie articolul

În ziua de pomenire a Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, vineri, 25 noiembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-au aflat în mijlocul profesorilor și elevilor de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, cu prilejul aniversării a 70 de ani de învățământ teologic ortodox preuniversitar și a prăznuirii Sfintei Ecaterina, ocrotitoarea elevilor din ciclul primar și gimnazial, titrează Radio Renașterea

De la ora 9:30, în capela Colegiului Ortodox, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de clerici, în frunte cu vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – pr. Dumitru Boca, directorul instituției de învățământ teologic preuniversitar – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru, inspectorul de religie al județului Cluj – pr. prof. Marian Sidon și duhovnicul școlii – arhim. prof. Samuel Cristea.

După citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Ceea ce alegi, aceea te face”, vorbindu-le elevilor despre modelul de viețuire creștină al Sfintei Ecaterina, îndemnându-i să fie cu picioarele pe pământ, dar cu gândul și cu inima la Cer, încercând să viețuiască frumos și curat, într-o lume în care răul și urâtul predomină.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul de fete al Colegiului Ortodox (în prima parte a Liturghiei), dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, și de corul de băieți (în a doua parte a Liturghiei), dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu.

La finalul slujbei, ierarhul a oficiat slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Colan (1893-1967), cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele a primului liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.

Părintele director Liviu Vidican-Manci a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și prezență în mijlocul comunității instituției de învățământ teologic clujean. În semn de prețuire și recunoștință, Preasfinției Sale și celorlalți clerici le-a dăruit placheta aniversară „70 de ani de învățământ preuniversitar teologic clujean (1952-2022)”.

70 de ani de învățământ teologic ortodox preuniversitar

De la ora 12:30, în sala de evenimente „Episcop Nicolae Ivan”, în prezența Mitropolitului Andrei și a Episcopului-vicar Benedict, a avut loc un eveniment evocator în cadrul căruia au fost prezentate principalele evenimente din cei 70 de ani de învățământ teologic ortodox preuniversitar la Cluj-Napoca.

În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt duhovnicesc și a felicitat instituția de învățământ.

Despre cele mai însemnate momente din istoria învăţământului teologic ortodox preuniversitar clujean a vorbit pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța, de la catedra de Istoria Bisericii Ortodoxe Române din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, un cuvânt de felicitare a rostit și prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca.

La final, directorul colegiului, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci,  a mulțumit ierarhilor, oficialităților și tuturor celor prezenți la acest eveniment important pentru instituția de învățământ teologic clujean. În semn de prețuire și recunoștință, Părintelui Mitropolit Andrei și oficialităților prezente le-a dăruit placheta aniversară „70 de ani de învățământ preuniversitar teologic clujean (1952-2022)”.

La acest eveniment au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, ai mediului academic și ai administrației locale, printre care s-a aflat și doamna dr. Monica Colan, nepoată prin alianță a Mitropolitului Nicolae Colan.

În cadrul manifestării, corul mixt al Colegiului Ortodox, dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, a susținut mai multe momente muzicale.

Zilele Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” – Ediția II

În perioada 21-25 noiembrie, instituția de învățământ a organizat Zilele Colegiului. Evenimentele au debutat luni, 21 noiembrie, de praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, în capela școlii fiind săvârșită Sfânta Liturghie, și s-au încheiat astăzi, tot prin oficierea Sfintei Liturghii, în ziua când este prăznuită Sfânta Ecaterina, protectoarea elevilor din ciclul primar și gimnazial.

Pe parcursul săptămânii, elevii și cadrele didactice au pregătit o serie de evenimente și activități dintre cele mai diverse, de la ateliere de creație literară, la expoziții, discuții tematice, experimente științifice, lansări de carte, activități sportive, dar și o seară de cântec organizată la Muzeul Mitropoliei Clujului. De asemenea, au avut loc și momente de rugăciune și a fost evocată personalitatea Mitropolitului Nicolae Colan, patronul școlii.

Napocanews