Distribuie articolul

Autorităţile din Kosovo şi-au amânat din nou, la solicitarea SUA, planul de a-i amenda pe şoferii care nu renunţă la plăcuţele de înmatriculare emise de Serbia, relatează Reuters. Amânarea este pentru un termen de 48 de ore, relatează Agerpres.

„Accept solicitarea (ambasadorului SUA) privind o amânare de 48 de ore. Mă bucur să lucrez cu SUA şi cu UE la găsirea unei soluţii pe parcursul următoarelor două zile”, a transmis pe Twitter marţi dimineaţa premierul kosovar Albin Kurti.

Dacă nu ar fi fost această amânare, de marţi de la ora locală 08:00 (07:00 GMT) poliţiştii kosovari ar fi trebuit să înceapă să-i amendeze pe cei care nu şi-au schimbat plăcuţele, adică aproximativ 10.000 de şoferi.

Tensiunile dintre Belgrad şi Pristina au cunoscut o nouă intensificare după decizia guvernului kosovar de a aplica gradual, de la 1 noiembrie, măsura de a le impune sârbilor să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare auto sârbe cu unele acceptate de autorităţile kosovare, decizie care a provocat violenţe în luna iulie. Sute de poliţişti, judecători, procurori şi alţi funcţionari de stat din minoritatea sârbă şi-au dat demisia mai devreme în noiembrie, din acelaşi motiv, iar atât SUA, cât şi UE se tem de o reapariţie a violenţelor interetnice.

În discuţii purtate luni cu medierea UE, Serbia şi Kosovo nu au reuşit să ajungă la un acord în disputa cu privire la plăcuţe.

Luni seara târziu, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat că ţara sa va opri emiterea şi înnoirea plăcuţelor de înmatriculare pentru partea de nord a Kosovo, dar a atenţionat că tensiunile sunt în creştere.

„Am primit puţin mai devreme cele mai noi informaţii, situaţia este foarte dificilă şi în pragul conflictului”, a declarat Vucic presei.

NapocaNews