Președintele rus, Vladimir Putin, a participat vineri la un eveniment comemorativ din Piața Roșie organizat cu ocazia Zilei Unității Naționale, relatează TASS, potrivit Rador.

Șeful statului rus a depus flori la Monumentul lui Kuzma Minin și Dmitri Pojarski, care a fost inaugurat, după reconstrucție, însoțit de membri ai unor organizații de tineret și de voluntari.

Vladimir Putin a spus că pe la începutul secolului al XVII-lea, țara era pe punctul de a-și pierde suveranitatea, dar poporul nu a admis acest lucru și, unindu-şi rândurile lângă Minin și Pojarski, și a apărat pământul natal.

Putin a menţionat că și, după patru secole, acest act de curaj al poporului ‘uimește prin impulsul său puternic, patriotic’.

Prinţul Dmitri Pojarski şi cetăţeanului Kuzma Minin s-au aflat la conducerea unei armate populare de voluntari ruși ce au alungat trupele poloneze din Moscova în 1612. Cei doi eroi au întemeiat, aşa-numita miliţie naţională, care a învins trupele de ocupație. Ortodocşii ruşi sărbătoresc pe 4 noiembrie şi Ziua Icoanei Maicii Domnului de la Kazan, pe care o aveau cu ei ostaşii când au eliberat Kremlinul şi Moscova în 1612.

NapocaNews