Peste 60% dintre românii din Ucraina consideră că ar fi o idee bună ca Biserica Ortodoxă Română (BOR) să deschidă lăcașe de cult în zonele în care aceștia locuiesc, relevă un studiu realizat de mai multe instituții din Ucraina și România și dat publicității pe 24 noiembrie de agenția Bucpress.
Conform acestui studiu, 61% dintre respondenți consideră că este o idee bună deschiderea unor lăcașe de cult în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa de către Biserica Ortodoxă Română, iar 35% au ales să nu răspundă la această întrebare.
Printre problemele identificate de către românii din Ucraina, accesul la învățământul în limba maternă este considerată cea mai importantă.
64% dintre membrii comunității românești din Ucraina susțin că accesul la învățământ în limba maternă este cea mai mare problemă din ultimii 30 de ani, urmând închiderea ziarelor, dispariția emisiunilor de televiziune și radio în limba română (52%).
Un procent important, de 48%, consideră că o problemă importantă este interesul scăzut al statului român față de situația comunității românești din Ucriana.
Alte probleme sunt: părăsirea de către tineri a satelor, depopularea zonelor rurale (43%), politica Ucrainei care nu a fost una favorabilă pentru comunitatea română (43%), lipsa de investiții ale Ucrainei în localitățile unde locuiesc vorbitorii de limba română (42%).
În ceea ce privește afilierea religioasă, jumătate dintre membrii comunității românești din Ucraina au declarat că frecventează serviciile divine în limba română la Biserica Ortodoxă Ucraineană păstorită de Mitropolitul Onufrie, care s-a subordonat canonic până la sfârșitul lunii mai 2022 Patriarhiei de la Moscova, iar 29% au precizat că sunt creștini, dar nu frecventează servicii divine.
NapocaNews