Distribuie articolul

O activistă pro-viață a fost arestată după ce poliția a acuzat-o că s-ar fi rugat în tăcere în apropierea unei clinici de avorturi din orașul englez Birmingham.

Isabel Vaughan-Spruce, care este co-director executiv al organizației „Marșul pentru viață” din Marea Britanie și conduce „40 de zile pentru viață” din Birmingham, a fost interceptată de polițiști și arestată în apropierea BPAS Robert Clinic  din zona Kings Norton a orașului, în urma unei plângeri depuse de o persoană din comunitate.

Ea a declarat că a fost percheziționată, arestată, interogată și acuzată de poliție „doar pentru că m-am rugat în intimitatea minții mele.”

Arestarea survine în urma unui Ordin de Protecție a Spațiilor Publice (OPSP) emis de Consiliul orașului Birmingham în septembrie, care interzice activitățile pro-viață în imediata vecinătate a clinicilor de avort locale. Organizația „40 de zile pentru viață” din Birmingham a inițiat o acțiune în justiție împotriva OPSP.

Vaughan-Spruce a fost acuzată de patru capete de acuzare pentru nerespectarea OPSP. Ea a fost eliberată pe cauțiune, cu condiția să se abțină de la a se angaja în rugăciuni publice dincolo de zona OPSP.

Ea a calificat arestarea sa drept „o greșeală oribilă.”

„Zonele de cenzură pretind că interzic hărțuirea, care este deja ilegală. Nimeni nu ar trebui să fie vreodată supus hărțuirii. Dar ceea ce am făcut eu a fost departe de a fi un lucru dăunător – eu mi-am exercitat libertatea de gândire, libertatea de religie, în interiorul intimității propriei mele minți.”

„Nimeni nu ar trebui să fie incriminat pentru că gândește și pentru că se roagă, într-un spațiu public din Marea Britanie.”

Jeremiah Igunnubole, consilier juridic al ADF UK, care o susține pe dna Vaughan-Spruce, a declarat că experiența ei „ar trebui să fie profund îngrijorătoare pentru toți cei care cred că drepturile noastre fundamentale, obținute cu greu, merită să fie protejate.”

„Este cu adevărat uimitor faptul că legea a acordat autorităților locale o discreție atât de largă și de neimputabilă, încât acum chiar și gândurile considerate ‘greșite’ pot duce la o arestare umilitoare și la o acuzație penală.”

„O democrație matură ar trebui să fie capabilă să facă diferența între un comportament criminal și exercitarea pașnică a drepturilor protejate prin Constituție. Isabel, o femeie cu un caracter bun și care și-a servit neobosit comunitatea prin acordarea de asistență caritabilă femeilor și copiilor vulnerabili, a fost tratată la fel ca un  criminal violent.

„Înnăsprirea recentă a legislației și creșterea numărului de ordine privind zonele tampon reprezintă un moment de cotitură în țara noastră. Trebuie să ne întrebăm dacă suntem o țară cu adevărat democratică, angajată să protejeze exercitarea pașnică a dreptului la libertatea de exprimare. Riscăm serios să devenim somnambuli fără minte într-o societate care acceptă, normalizează și chiar promovează ‘tirania majorității’”, sursă: Christian Today

NapocaNews