Andrei Caramitru a lansat, la finalul săptămânii trecute, o serie de atacuri repetate la adresa austriecilor şi a companiilor OMV şi Erste. Acuzațiile economistului au venit în contextul în care autorităţile de la Viena declarau că se vor opune aderării României la Spaţiul Schengen. „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”, a scris Caramitru, după care a vorbit despre rolul companiei OMV în strategia energetică a ţării, scrie evz.ro.

Caramitru a susținut că el cunoaște anumite detalii din interiorul Petromului. Economistul a explicat că structura lor de decizie este controlată complet de Viena. Nici preşedintele Petrom nu are un cuvânt de spus. Fostul consilier al liderului USR a mai adăugat că dacă ocupi funcția de director de departament în România, ești nevoit să raportezi directorului de departament din Viena, nu şefului local. „Ceea ce e o treabă contra legii”.

Caramitru susține că ceea ce face OMV este ilegal pentru că atunci când ai o societate pe acţiuni, mai ales dacă e cotată la bursă și are acționari minoritari, acţionarul principal este cel care dă niște comenzi la administratorii acestei firme. Ulterior, ei trebuie să ia deciziile în interesul tuturor acţionarilor  „Deci e profund ilegal să zici că nu te interesează ce se decide în compania Petrom, de exemplu. Nu poţi spune că structura juridică a Petrom n-are relevanță pentru OMV şi că OMV decide de capul său, la nivel hiper operațional, în centru. Asta e o demenţă, nu am văzut aşa ceva în nicio companie”.

Economistul a mai precizat că deține o serie de informații privind achizițiile făcute de Petrom. El a explicat că deciziile sunt luate în interiorul departamentelor de la Viena. Ulterior, decizia vine în România unde trebuie pusă în practică. El a dat și un exemplu în acest sens. În cazul unei comnezi pentru pompe de la o companie off-shore înfiinţată cu o zi înainte, acestea sunt achiziționate la preţ de 10 ori mai mare decât cel normaș. „Poţi să le cumperi de oriunde, dar aşa e ordinul. Asta înseamnă, practic, extragerea profitului din România prin alte firme, fie externe OMV-ului, fie direct la OMV. Care este, printre altele, prejudicierea acționarilor minoritari.  Nu poţi accepta aceste lucruri, mai ales în momentul în care eşti şantajat la nivel de siguranță națională”.

NapocaNews