Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, rămâne decis să folosească dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, anunță publicația austriacă Kleine Zeitung. La rândul său, cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat, marți, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. Aflat la același summit din Tirana unde cancelarul austriac spulbera din nou speranțele României pentru un vot favorabil, Klaus Iohannis a declarat că „nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”.

„În acest moment, există un «NU» la extinderea Schengen pentru a include România și Bulgaria”, a transmis Ministerul de Interne de la Viena într-o informare trimisă presei cu rolul de a contrazice informațiile din presă conform cărora Austria ar putea ceda poziția sa până la reuniune.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a precizat și cancelarul Karl Nehammer, cu ocazia prezenței la Tirana la reuniunea Uniunea Europeană – Balcanii de Vest.

La această reuniune participă și președintele Klaus Iohannis, care a subliniat că aderarea la Schengen este încă subiect de negocieri și că țara noastră este dispusă în continuare să convingă cu argumente că merită să adere.

Vrea să mute Zidul Berlinului la Viena?

NapocaNews