Distribuie articolul

Integrarea euro-atlantică nu intră în contradicție cu religiozitatea românilor. Aceasta este concluzia „Barometrului Vieții Religioase 2022”, studiu realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS) și prezentat miercuri la Academia Română.

„Nu există contradicție între a fi religios, indiferent de confesiune, sau a fi ortodox, și a face parte din Uniunea Europeană sau din NATO: aceasta este părerea populației și orice altă declarație este mai degrabă dezinformare sau cel puțin rea credință”, a afirmat sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Ediția din acest an a Barometrului Vieții Religioase din România contrazice vocile care afirmă că religiozitatea și religia în general sau Biserica Ortodoxă în particular ar intra în contradicție cu proiectele de integrare europeană sau euro-atlantică.

„Sociologic vorbind, în termeni de proporții, cei care nu văd această contradicție sunt de departe majoritari. Deci toate aceste discuții, aceste critici care se fac, sociologic vorbind, nu au niciun fundament”, a explicat Dan Dungaciu.

Mai mult de jumătate din populația Uniunii Europene se declară credincioasă, în timp ce România are o medie mult peste acest procent, scrie basilica.ro.

Din păcate, mesajele venite de la structurile instituționale UE „nu sunt totdeauna în conformitate cu această structură sociologică a Uniunii Europene”, a adăugat sociologul. „Mesajele UE aproape că ignoră această realitate.”

La lansarea „Barometrului Vieții Religioase” din acest an au mai vorbit acad. Răzvan Theodorescu, și acad. Mircea Dumitru, vicepreședinți ai Academiei Române, conf. univ. Darie Cristea, directorul executiv al LARICS.

La eveniment au participat reprezentanți ai cultelor religioase, printre care Părintele Profesor George Grigoriță, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Părintele Nicolae Dascălu, directorul publicațiilor Lumina ale Patriarhiei Române, Înaltpreasfințitul Părinte Aurel Percă, Arhiepiscop mitropolit romano-catolic de București și Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, Muurat Iusuf, Muftiul Cultului Musulman din România.

Barometrul Vieții Religioase din România a fost lansat miercuri, 14 decembrie 2022, la Academia Română. Foto: Facebook / LARICS – Laborator pentru Analiza Războiului Informațional
Sondajul a mai descoperit următoarele:

83% din români se declară religioși, 27% participă săptămânal la slujbele religioase, iar 17% lunar;
54% din români se roagă zilnic;
70% din români consideră firesc din punct de vedere democratic sau chiar necesar ca unii lideri de opinie să se exprime public în favoarea religiei;
Aproape 60% din români nu ar vota un politician ateu;
Instituțiile în care românii au cea mai mare încredere sunt, în această ordine: Biserica, Armata, Academia și Poliția; cea mai puțină încredere din partea românilor au înregistrat partidele politice.

Raportul complet poate fi descărcat de aici.

„Barometrului Vieții Religioase 2022” a fost realizat în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte și cu „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI). Datele au fost culese în perioada 27 noiembrie – 09 decembrie 2022 pe un eșantion reprezentativ la nivel național format din 1.000 de persoane cu vârsta de 18 și peste 18 ani.

NapocaNews