Distribuie articolul

Consilierii locali au votat conferirea titlului de cetățean de onoare arhitectului clujean Ionel Vitoc. Primarul Emil Boc a ținut să salute votul colegilor și să își exprime aprecierea față de contribuția sa în comunitatea clujeană, atât pe partea care ține de profesia sa de arhitect cât și pentru implicarea pe partea culturală.

Ionel Vitoc s-a născut pe 8 dec. 1940, în Lugoj, jud. Timiș.A urmat Liceul Mihai Eminescu din Satu-Mare (1957), apoi Institutul de Arhitectură Ion Mincu din București.

Absolvent în anul 1969 al Institutului de arhitectură „Ion Mincu” din București, domnul Ionel Vitoc este autorul unui impresionant curriculum profesional, fiind șef de proiect sau membru în echipe de proiectare ale unor imobile sau ansambluri arhitecturale din municipiul Cluj-Napoca, pe parcursul unei cariere de 53 de ani, cum ar fi: Grand Hotel ,,Italia” , biserica din cartierul Grigorescu, reprezentanța Mercedes-Benz, Hotel ,,Meteor”, extinderea spațiului expozițional ,,Expo Transilvania”, Centrul de Congrese și expoziții ,,Transilvania”, sediul RADP, sediul Distribuției de Gaze naturale, Hotel ,,Temko”, vile de lux, imobile de birouri, imobile de locuit ș.a. De asemenea, domnul arhitect Ionel Vitoc a fost șef de proiect sau membru în echipe de proiectare ale unor imobile din alte municipii din țară, cum ar fi în Sibiu – extinderea Spitalului Județean de Adulți, extinderea bibliotecii ,,ASTRA”, cămin studențesc, imobile de locuit; în Baia Mare – Spital cu policlinică pentru boli profesionale, blocuri de locuit;

Ionel Vitoc este creatorul Fundației Culturale pentru Protecția Patrimoniului Cultural Național ,,Carpatica”, la care au colaborat cele mai mari personalități culturale clujene, fundație care are ca scop identificarea și promovarea valorilor culturale, spirituale, științifice și materiale din România și sprijinirea și promovarea tinerelor talente, precum și editorul revistei de cultură urbană ,,ORAȘUL”, apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Domnul Ionel Vitoc este fondatorul taberei de vară de la Vălenii Șomcutei, membru al Ordinului Arhitecților din România și prim-vicepreședintele Asociației Patronilor din Cluj.În revista ”Orașul” publică elita scriitorilor români din Transilvania, dar și arhitecți recunoscuți și specialiști în urbanism. Ajunge să menționez faptul că au fost des prezenți în paginile revistei nume de talie cum sunt acad. Ioan-Aurel Pop, Teodor Ardelean, Mircea Popa, Negoiță Lăptoiu, Ioan Bolovan, Vasile Mitrea, Constantin Zărnescu, Vasile Muscă, Michaela Bocu, Teodor Mateescu,
Mircea Vaida-Voevod, Cornel Udrea, Ovidiu Pecican, Teofil Lung, Adrian Țion, Marius Țion, Marcel Mureșeanu, acad. Marius Porumb, Horia Bădescu, Constantin Cubleșan, Traian Bradea, Doina Cetea, Irina Petraș, Gheorghe Mușat, Alexandru Ghișa, Dafin Mureșeanu, Hanna Bota, Titu Popescu, Vasile Lechințan, Ion Cristofor, Viorel Hodiș, Virgil Mihaiu, pr Ioan Chirilă, Alexandru Jurcan, Mircea Tomuș, George Albuț, Teofil Dumbrăveanu, Alexandru Vintilă, Constantin Rîpă.

Ionel Vitoc este și artist fotograf, membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, a participat la numeroase expoziții: la București, în 1966, la al VI-lea Salon internațional de artă fotografică a studenților de la Belgrad-Iugoslavia (1967), la al VI-lea Salon internațional de artă fotografică, la sala Dalles, București (1967), la al V-lea Salon internațional de artă fotografică, la Sibiu (1970), la Expoziția de fotografii de la Sibiu (1972), la alte expoziții la Sofia (1989), Grenoble (1990), Beijing (1990), Olegio (1991), Sfântu Gheorghe (1997).

A fost și este membru a numeroase asociații: Asociația Fotografilor din România (1967), Uniunea Arhitecților (1970), Asociația Arhitecților Forum (1996), Fundația Culturală de Caritate pentru Protecția Patrimoniului Cultural Național Carpatica (președinte din 1996 și fondator al revistei de cultură urbană Orașul), Ordinul Arhitecților din România (2001), Asociația Patronilor Cluj (prim-vicepreședinte), Membru în Comisia Municipală de Urbanism.

A fost distins cu Premiul Uniunii Arhitecților din România.

În chiar prima zi a noului an, 1 ianuarie 2021, la sfârșitul slujbei oficiată în fața Catedralei Mitropolitane, în semn de apreciere și recunoștință pentru promovarea valorilor tradiționale creștine și pentru implicarea activă în viața Bisericii, Mitropolitul Andrei i-a acordat arhitectului Ionel Vitoc, Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.

Recomandările prezentate în favoarea domnului arhitect Ionel Vitoc, personalitate marcantă a vieții culturale clujene și a școlii de arhitectură românești, mai sunt semnate și de următorii: Irina Petraș – președinte al filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România și cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca; prof. dr. Horia Bădescu – cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca; de către membrii colegiului de redacție al revistei de cultură urbană ,,Orașul”, respectiv Adrian Țion, Constantin Zărnescu, Constantin Ripa, Drăghiciu Dan, Negoiță Lăptoiu, Ovidiu Pecican.

NapocaNews