Consiliul Național al Rectorilor a adoptat sâmbătă, 10 decembrie 2022, o rezoluție în care, printre altele, condamnă decizia Austriei de a bloca aderarea României la Spațiul Schengen.

„Consiliul Național al Rectorilor condamnă decizia guvernului Austriei de a vota negativ cu privire la aderarea României la spațiul Schengen in data de 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Folosirea, de către guvernul austriac, a unor date dovedite a fi incorecte chiar de către autoritățile europene, este dezonorantă pentru statul austriac și jignitoare pentru poporul roman și toate națiunile europene. Atitudinea Austriei, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și cu regulile care guvernează funcționarea UE, este regretabilă și riscă să afecteze coeziunea europenă, coeziune atât de necesară mai ales în actualul context geopolitic”, se arată la primul punct al rezoluției.

Rezoluția mai abordează o serie de probleme care afectează mediul universitar, rectorii exprimându-și disponibilitatea pentru a contribui la reformele din programul „România Educată”.

NapocaNews