USR depune luni, 19 decembrie, un proiect legislativ de eliminare a pensiilor speciale pe care le primesc lucrătorii fostei Securităţi, condamnaţi definitiv de instanţe.Au rămas foarte puțini. Pensionarii de 45 de ani de azi le primesc.

Preşedintele formaţiunii, Cătălin Drulă, a solicitat parlamentarilor PSD şi PNL să voteze această lege care, în opinia sa, ar putea trece de Parlament în sesiunea viitoare dacă va exista voinţă politică.

Sunt 1.300 de foşti ofiţeri care primesc pensii speciale deşi au primit din partea instanţelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost lucrători ai Securității şi au desfăşurat acţiuni prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului în scopul susţinerii puterii comuniste, mai arată, la Parlament, liderul USR:

Este o minimă reparație morală pe care o putem face și suntem datori tuturor celor care au luptat pentru libertatea noastră să facem această reparație morală. Dincolo de acest proiect de lege, există acel principiu la care USR ține, că în România trebuie să nu mai existe două categorii: privilegiații și oamenii care muncesc cinstit, iar această categorie de pensie specială, mă refer la lucrătorii Securității, este cea mai odioasă dintre toate. Statul român modern democratic nu are voie să recompenseze cu privilegii pe cei care ne-au bătut, torturat sau omorât părinții și bunicii”.

Legea mai prevede redobândirea de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a competenţei de a se autosesiza pe cazurile ofiţerilor de securitate, că au făcut poliţie politică. Acest lucru va permite o deconspirare mai eficientă a foştilor lucrători ai Securităţii, a subliniat fiul fostului disident anti-comunist Gheorghe Ursu, decedat în urma loviturilor primite în detenţie. Andrei Ursu:

”Toți cei care au bătut, ucis, rănit, arestat abuziv revoluționari la Timișoara, cei care i-au bătut pe cei de la Brașov din 1987, pe cei de la Aiud, toți dizidenții care au făcut pușcărie la Aiud pentru motive politice, ei bine, toți acești lucrători de Securitate primesc și ei pensii speciale în continuare. Mi se pare o nedreptate strigătoare la cer și, până la urmă, este datoria noastră să facem ceva să nu se mai repete. E vorba de o asanare morală care ține de esența justiției. Ce înseamnă justiția în societate? Să facem ceva să nu se mai repete”.

NapocaNews