Efect secundar grav legat de vaccinurile Covid-19 poate duce la deces, potrivit unui nou studiu. Miocardita post-vaccinare, o formă de inflamație a inimii, a fost identificată la un subgrup de persoane care au murit „în mod neașteptat” acasă în 20 de zile de la primirea unui vaccin Covid-19. Cercetătorii au analizat autopsiile care au fost efectuate asupra oamenilor și au efectuat cercetări suplimentare, inclusiv studierea probelor de țesut.

Cercetătorii au început cu un grup de 35, dar au exclus 10 din analizele ulterioare, deoarece au fost identificate alte cauze de deces. Dintre cei 25, cercetătorii au identificat dovezi de miocardită la cinci.

Toate cele cinci persoane au fost vaccinate cu Moderna sau Pfizer cu șapte zile înainte de deces, cu o medie de 2,5 zile. Vârsta medie a fost de 58 de ani. Niciuna dintre persoane nu a avut infecție cu Covid-19 înainte de a fi vaccinată, iar testările nazale au dat rezultate negative.

Descoperirile de la autopsii, combinate cu lipsa dovezilor privind alte cauze de deces și modul în care a avut loc vaccinarea cu puțin timp înainte de deces au permis cercetătorilor să spună că pentru trei dintre cazuri, vaccinarea a fost „cauza probabilă” a miocarditei și că afecțiunea cardiacă „a fost cauza morții subite.”

Într-unul dintre celelalte cazuri se credea că miocardita este cauza morții, dar cercetătorii au detectat un virus herpes, o explicație alternativă pentru incidența inflamației inimii.

Cazul rămas nu a inclus o explicație alternativă pentru miocardită, dar cercetătorii au spus că impactul inflamației a fost „discret și observat în principal în grăsimea pericardică”. Ei au clasificat cele două cazuri ca fiind posibil cauzate de vaccinare.

„În general, o legătură cauzală între miocardită și vaccinarea anti-SARS-CoV-2 este susținută de mai multe considerații”, au spus cercetătorii, inclusiv „relația temporală strânsă cu vaccinarea”, „absența oricărei alte boli cardiace preexistente semnificative” și testarea negativă pentru orice „agenți infecțioși care cauzează miocardită”.

Studiul a fost publicat de Clinical Research in Cardiology pe 27 noiembrie. Toți cercetătorii lucrează pentru Spitalul Universitar Heidelberg, iar studiul a fost finanțat de autoritățile germane.

NapocaNews