Rezultatele apelului la proiecte artistice La Cave 2023  -Institutul Francez din România la Cluj-Napoca

10 proiecte artistice au fost selectate spre a fi expuse în 2023 în spațiul de expresie contemporană La Cave, în urma apelului lansat de Institutul Francez din România la Cluj-Napoca la finele anului trecut.

Artiștii selecționați sunt (în ordine alfabetică):

1.            Vincent Croguennec (Franța)

2.            Regina Ionescu (București)

3.            MélaniePatris (Belgia). Curator: Teodora Cosman (România)

4.            Diana Popuț (Cluj-Napoca)

5.            Iulia Pușcașu (Romania) & Baptist Gheeraert (Belgia)

6.            Sabina Suru (București)

7.            Simona Tudose (Cluj-Napoca)

8.            Ioana Georgeta Țurcan (România) &Pablo Ramirez Gonzalez (Mexic)

9.            Expoziție colectivă de bioartă prezentată de USAMV Centrul pentru Biodiversitate și Conservare și de Departamentul Sticlă, Metal, Ceramică al UAD (Cluj-Napoca). Curatori: prof.univ.dr. Corina Cătană (USAMV) și lect.dr. Alexandra Mureșan (UAD)

10.          Expoziție colectivă Călin Dumitrașcu, Robert Andacs, Hengeli Arthur Roland, Mathias Bar, TaisiaCorbuț, Oana Cervinschi, Ada Muntean, Christine Widsgowski (Cluj-Napoca). Curator: Ada Muntean

Înafaraapelului la proiecte, în 2023 va fi prezentatășiexpozițiapersonală a artistului Teodor Buruiană, laureat al PremiuluiInstitutuluiFrancez laconcursulExpo Maraton 2022,organizat de Universitatea de Artăși Design din Cluj.

Apelul deschis pentru La Cave 2023 a generat un număr record de candidaturi de la artiști locali și internaționali: 69, iar selecția a fost realizată de Xenia Tinca, tânăr curator și istoric de artă, care va și coordona seria de expoziții.

Proiectele depuse sunt diverse, atât în ceea ce privește mediile de exprimare, cât și tematica abordată. Toate au însă ca punct central de interes omul, felul în care acesta acordă atenție, percepe și poate înțelege ceea ce îl înconjoară.

Selecția reflectă această diversitate, expozițiile programate incorporând noțiuni precum timpul, ciclicitatea vieții, efemeritatea, microcosmosul, conectivitatea, ritualul, iubirea sau percepția realității. Puse în relație și în contextul ce se naște din relaționarea lor, aceste concepte, în felul în care se explicitează în expozițiile programului, pot sugera și valori în jurul cărora noi colaborări și microcomunități artistice se pot contura.

Demersul Institutului Francez din Cluj susține astfel producția artistică a noi generații de artiști de pretutindeni, motiv pentru care sunt onorată să am ocazia să lucrez pe parcursul acestui an cu artiștii selectați.

Xenia Tinca, curator La Cave 2023

Seria de expoziții La Cave 2023 va fi deschisă în data de 9 februarie de expoziția colectivă All Things Must Pass/Tout doit passer, curatoriată de Ada Muntean.

Inaugurat în 2017, spațiul de expresie contemporană La Cave al Institutului Francez din România la Cluj-Napoca a găzduit până în prezent peste 50 de expoziții, dar și  proiecții, performance-uri, conferințe și ateliere dedicate artei și culturii contemporane. Prin proiectul La Cave, Institutul Francez oferă un spațiu de expunere și dialog și o platformă pentru artiștii emergenți.

Expozițiile sunt anunțate regulat pe site-ul Institutului Francez Cluj-Napoca și pagina de Facebook Institut français de Roumanie à Cluj, iar intrarea este liberă. Programul de vizitare este de luni până vineri între orele 10 și 17.  

Din 2020, seria de expoziții La Cave este susținută de compania DISTRAL.

La vernisajele La Cave puteți degusta vinuri de la Domeniile Franco-Române și brânzeturi Ile de France.

Radu Ștefan