„Dacă Ucraina vrea să devină parte a UE, hărțuirea și privarea constantă și sistematică de drepturile unei comunități naționale este inacceptabilă”, transmite categoric Budapesta. Tamás Menczer, secretar de stat pentru relații bilaterale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, a făcut apel la liderii locali ai microregiunii Munkács (n. r.: un oraș pe valea râului Latorica din regiunea Zakarpatia, în vestul Ucrainei) să pună capăt imediat „atrocităților împotriva maghiarilor”, informează agenția de presă Index.

Într-o postare postată joi pe pagina sa de Facebook, Tamás Menczer a declarat: „Nu înțelegem exact cum deciziile și măsurile anti-ungare vor ajuta Ucraina în războiul împotriva Rusiei”. În același timp, el a declarat că deciziile și acțiunile anti-maghiare sunt „inaceptabile” și „condamnăm ceea ce s-a întâmplat”.

El și-a exprimat speranța că astfel de măsuri anti-maghiare „nu vor trebui să se confrunte în altă parte”. „Facem apel la liderii locali să oprească imediat atrocitățile împotriva maghiarilor”, a scris Tamás Menczer. El a continuat: „Facem apel la liderii naționali ai Ucrainei să facă imediat tot posibilul pentru a inversa deciziile anti-Ungaria și pentru a restabili status quo-ul”. El a adăugat că liderii ucraineni sunt așteptați să facă tot posibilul pentru a păstra stabilitatea care există în Transcarpatia, în ciuda războiului. „Dacă Ucraina dorește să devină membră a Uniunii Europene, atunci hărțuirea continuă și sistematică și privarea de dreptul de vot a unei comunități naționale este inacceptabilă”, a indicat secretarul de stat, scrie MTI.

Steagurile naționale maghiare au fost îndepărtate din instituțiile publice din mai multe sate maghiare și din orașul Munkács. Au fost localități în care au luat parte și polițiștii la acest tip de acțiune, transmite sursa citată.

Până în prezent, legile Ucrainei nu au interzis utilizarea simbolului naționalităților și nici nu i-au deranjat pe oamenii care locuiesc aici și nici nu au fost expuse steagurile maghiare, care simbolizau astfel coexistența pașnică alături de drapelul de stat ucrainean, a subliniat sursa citată.

Potrivit hungarytoday.hu, oficiali locali ucraineni au organizat îndepărtarea din oraşul Muncaci a statuii păsării Turul (un simbol ungar), au fost înlăturate cu sprijinul poliţiei ucrainene drapele de pe sediile administrative în două sate ucrainene cu populaţie majoritar maghiară, au fost şterse inscripţiile în maghiară ale unei şcoli de fotbal finanţată de Ungaria într-unul din acele sate şi directorul unei şcoli maghiare din Muncaci a fost demis, printre alte fapte semnalate de membri ai minorităţii ungare.

NapocaNews