În oraşele de la graniţă, benzinăriile și magazinele sunt pline de unguri veniți la cumpărături. Își fac plinul cu carburant, dar își iau și alimente. După ce guvernul de la Budapesta a renunțat la plafonarea preţurilor, combustibilii au ajuns să fie mai ieftini la noi în ţară. Și alimentele sunt mai accesibile în România. Anul trecut, Ungaria a avut cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

Preţul carburanţilor a explodat în Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta a majorat accizele şi a eliminat, luna trecută, plafonarea preţurilor la combustibil. Timp de un an, prețul fix al benzinei standard a fost de 1,17 euro.

Un litru de benzină în prima localitate din țara vecină este 1,62 euro, iar în România este 1,33 euro. La un plin, o diferență de 80 de lei, adică puțin peste 16 euro.

Și alimentele de bază sunt mai ieftine în România. Așa că maghiarii trec des granița în localitățile de la noi, pentru a face cumpărături din magazine şi din pieţe.

În decembrie anul trecut, Ungaria a înregistrat cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, 25%. Alimentele s-au scumpit însă cu peste 40% față de anul trecut.

“Din păcate, preţul combustibililor este foarte mare, iar industria alimentară a ridicat preţul produselor foarte mult. Am auzit că produsele din România sunt mai ieftine şi vreau să fac şi eu de aici cumparături”.

Produse de bază precum zahărul, făina, uleiul sau laptele au prețuri plafonate în Ungaria, însă oamenii nu pot cumpăra atât cât vor. Magazinele au stabilit o limită pentru fiecare client și, chiar și așa, au adesea probleme de aprovizionare.

NapocaNews